Test comparativ și recenzii ale celor mai bune saltele

Un somn bun este baza unei zile de succes, dar și principala condiție pentru o sănătate bună. Problemele cu coloana vertebrală, durerile articulare sau durerile de cap provin adesea dintr-o poziție de somn inadecvată. Un rol cheie în toate acestea îl joacă o saltea adecvată, care trebuie să ofere corpului tău sprijinul necesar pentru regenerare și să sprijine zonele cele mai predispuse la probleme de sănătate.

Alegerea trebuie abordată cu o atenție fără precedent, deoarece în acest caz este vorba într-adevăr despre sănătate. Baza este de a alege duritatea adecvată a saltelei, deoarece este baza pentru o altă alegere – depinde întotdeauna de înălțimea și greutatea individului. Alți parametri importanți includ tipul de material care ar trebui să ofere corpului sprijinul atât de necesar. De asemenea, este bine să acordați atenție capacității portante și duratei de viață a saltelei, dimensiunilor acesteia și tipului de somieră pe care poate fi așezată piesa selectată. Nu toate materialele sunt aplicabile universal. Nu în ultimul rând, fiți interesați să determinați – dacă piesa este potrivită pentru o persoană sau un cuplu.

Plănuiți să cumpărați o saltea nouă? Petreceți suficient timp pentru selecție și acordați prioritate aspectului de sănătate și confort în detrimentul aspectului financiar. Corpul dumneavoastră vă va mulțumi pentru asta. Dacă nu sunteți sigur cum să obțineți salteaua potrivită, aruncați o privire la articolul nostru Cum să alegeți o saltea. Aici veți găsi toate informațiile necesare.


Cele mai bune saltele conform evaluărilor și recenziilor utilizatorilor


Cum să alegeți salteaua

Practic nimeni nu se poate descurca în ziua de azi fără o saltea. O saltea aleasă corect poate ameliora durerile de spate și articulații și poate îmbunătăți somnul, în timp ce o saltea slab aleasă poate afecta negativ sistemul de susținere al corpului, ceea ce este deosebit de periculos pentru copii. Prin urmare, atunci când o cumpărați, este bine să vă amintiți cum vă poate afecta această investiție. Există mai multe criterii de bază pentru alegerea unei saltele, dintre care majoritatea depind de proprietar. Prin urmare, nu este recomandabil să cumpărați aceeași saltea pentru întreaga gospodărie la un preț bun. Dimpotrivă, fiecare saltea individuală ar trebui să fie în mod ideal cât mai compatibilă cu persoana care o folosește.

În acest ghid veți afla cum să alegeți o saltea, în special ce ar trebui să îndeplinească salteaua și care sunt parametri ideali pentru fiecare categorie de utilizatori. Am împărțit saltelele în funcție de duritate, care este de obicei esențială pentru cei interesați. De asemenea, ne-am concentrat asupra celor mai frecvent utilizate materiale, care diferă în ceea ce privește proprietățile și scopul lor. Mai departe ne-am concentrat pe dimensiunile ideale și pe greutatea susținută, acestea de asemenea sunt dezvoltate în funcție de corpul persoanei care o folosește.

Citirea acestui articol vă va oferi o imagine cuprinzătoare asupra problemei și vă va ajuta să alegeți cea mai bună saltea pentru dumneavoastră și cei dragi. La urma urmei, avem o singură sănătate și depinde de noi dacă o influențăm în fiecare seară într-o direcție pozitivă sau negativă.

Cum să alegi o saltea pe scurt:

  • Dimensiuni ideale: cu 20 – 25 cm mai mult decât corpul
  • Grosimea ideală: cel puțin 15 cm, pentru seniori mai degrabă 20 cm și mai mult
  • Duritatea ideală: în funcție de greutate, poziția de dormit, vârstă, preferințe, vezi capitolul Duritate
  • Materialul ideal: în funcție de somieră, mediu, preferințe (de exemplu materiale naturale), mai multe la capitolul Material
  • Capacitatea de încărcare ideală: în funcție de greutate, întotdeauna cu rezervă

Odată cu cumpărarea unei saltele, probabil că veți decide, de asemenea, să cumpărați un pat nou. Dacă sunteți în căutarea unei soluții pentru vizite și nu aveți loc pentru un alt pat în gospodăria dumneavoastră, există și o variantă sub forma unui pat gonflabil.

Duritatea

Majoritatea comercianților împart saltelele în funcție de duritate în patru categorii, de la moale la extrem de tare. Unii au cinci categorii, dar includ saltele extrem de moi, care sunt din punct de vedere medical nepotrivite. Prin urmare, în scopul recenziei noastre, am ales un sistem de patru categorii.

Atunci când alegeți duritatea saltelei, este necesar să luați în considerare mai mulți factori, unul dintre cei mai importanți este greutatea corporală. Persoanele cu greutăți mai mici pot alege, de asemenea, saltele mai moi, persoanele cu greutăți mai mari ar trebui să ajungă la o saltea mai dură, care să ofere un sprijin suficient. În general, femeile preferă saltele mai moi, bărbații aleg deseori saltele mai dure. Cele mai populare sunt duritățile 2 și 3, care vor satisface cea mai largă gamă de părți interesate.

Tabelul durității saltelei

Duritatea Greutatea Tipul somnului Specificări
Duritate 1 (foarte moale) Până la 70 kg Pe lateral (somn mai moale) femeie, persoană în vârstă
Duritate 2 (moale) 70 – 100 kg Pe lateral, schimbarea pozițiilor femeie
Duritate 3 (dură) Până la 120 kg Pe burtă, schimbarea pozițiilor bărbat
Duritate 4 (foarte dură) Până la 150 kg Pe spate bărbat

Acest ghid este doar orientativ, pe baza preferințelor generale. Saltelele moi sunt de obicei mai potrivite pentru femei și vârstnici sau pentru persoanele care suferă de probleme articulare. Saltelele mai dure sunt în mare parte preferate de bărbați. În ceea ce privește capacitatea de încărcare, aceasta poate varia în funcție de producător. Fiecare saltea are de obicei capacitatea sa de încărcare specifică. În general, totuși, persoanele mai grele ar trebui să aleagă saltele mai dure, care să le ofere suport suficient și să reziste la uzură rapidă.

Duritatea 1

Cele mai moi saltele sunt, de obicei, din latex sau spumă. Sunt foarte elastice și adaptabile. Nu creează o contrapresiune împotriva corpului, datorită căreia previn escarele și relaxează mușchii. Nu sunt complet potrivite pentru o persoană activă cu o greutate mai mare, ci dimpotrivă pot fi o alegere foarte bună pentru persoanele în vârstă sau imobile și persoanele care suferă de dureri articulare.

Duritatea 2

Al doilea nivel de duritate este cel mai popular printre clienți. Este produs în mai multe variante, inclusiv saltele din poliuretan, sandwich, arcuri și spumă rece. Ele aparțin încă părții mai moi a spectrului, deci sunt elastice și se adaptează bine corpului. Cu toate acestea, în comparație cu cele mai moi saltele, acestea oferă un sprijin mai bun coloanei vertebrale. Le recomandăm celor interesați cu o greutate de până la o sută de kilograme, care preferă un pat mai moale.

Duritatea 3

Acestea sunt saltele ceva mai dure, vor fi apreciate mai ales de persoanele mai tinere și de persoanele cu greutate mai mare. Acestea oferă suficient sprijin, dar alegeți-le doar dacă preferați un somn mai greu. Este produs în principal ca sandwich sau pe arcuri.

Duritatea 4

Nu sunt la fel de populare ca saltelele cu o duritate de 2 și 3. Sunt realizate în cea mai mare parte din spumă poliuretanică foarte durabilă, folosind adesea fibre de cocos. Servesc bine în categorii de greutate mai mare, sunt alese mai des de bărbați decât de femei. La fel ca duritatea 1, duritatea 4 este în esență o chestiune extremă, așa că trebuie să aveți nevoie de o suprafață dură de dormit pentru a vrea o astfel de saltea.

Duritatea saltelei pe pat dublu

Când cumpărați saltele duble, nu trebuie să disperați dacă dumneavoastră și partenerul dumneavoastră preferați saltele cu duritate diferită. Saltelele cu dublă duritate sunt deja pe piață, unde o parte a saltelei este mai moale și una mai dură. Deci fiecare poate alege în funcție de nevoile sale.

Duritatea în funcție de modul de dormit

Unul dintre criteriile pentru alegerea durității saltelei poate fi modul preferat de a dormi.

a) Dormitul pe spate

Dacă vă place să dormiți pe spate, alegeți cu siguranță o saltea mai tare. Aceasta vă va distribui corect greutatea în timpul somnului și vă va menține coloana dreaptă. Nu apar scufundări, de exemplu în regiunea lombară.

b) Dormitul pe lateral

Când dormiți pe o parte, unele zone ale saltelei sunt mai încărcate decât altele. O tensiune mai mare apare, de exemplu, la partea lombară, umeri și genunchi. Pentru astfel de dormitoare este potrivită o saltea de duritate medie până la mai moale, care se adaptează corpului, dar în același timp o susține suficient.

c) Dormitul pe burtă

Salteaua medie-tare va fi apreciată și de utilizatorii care preferă o poziție pe burtă atunci când dorm. Din nou, se adaptează confortabil la corp și, în același timp, le asigură o poziție orizontală.

d) Schimbarea pozițiilor

Când schimbați poziția, este din nou ideal să alegeți între saltele medii-dure.

Materialul

Saltelele sunt fabricate dintr-o gamă relativ largă de materiale. Unele sunt mai moderne decât altele, au caracteristici diferite și sunt diferite pentru utilizatori diferiți. Mai departe în text veți afla, de asemenea, ce materiale sunt potrivite pentru utilizarea de zi cu zi și care sunt bune de cumpărat pentru a dormi ocazional, de exemplu ca saltea pentru oaspeți.

Saltele din latex

Saltelele din latex aparțin celor mai moi, de obicei sunt realizate cu o rigiditate de 1 până la 2. Sunt foarte confortabile. Datorită elasticității lor ridicate, se adaptează bine la forma corpului, se caracterizează și printr-o bună durabilitate și stabilitate a parametrilor. O placă din spumă din fibră de cocos, PUR sau HR este introdusă în centru pentru o rigiditate mai mare.

Nu sunt foarte potrivite pentru medii umede, saltelele au o proporție mare de materiale naturale și sunt mai puțin respirabile. De asemenea, nu le recomandăm persoanelor care transpiră excesiv. Nu sunt foarte rezistente la acarieni, deci nu este cea mai bună alegere pentru persoanele care suferă de alergii. Cu toate acestea, depinde de producător, unii dintre ei s-au ocupat de aceste probleme cu un raport adecvat de substanțe naturale. Este mai bine să fie puse pe somieră de lamele, plăcile dure nu sunt potrivite pentru ele.

Saltele cu arcuri

În zilele noastre, deși își pierd popularitatea, de pe vremea arcurilor libere care se împingeau în spate, forma saltelelor cu arc s-a schimbat fundamental. Sunt flexibile, deci se adaptează bine la forma corpului. Dacă au așa-numitul strat de distribuție bine securizat, nu există riscul de extrudare neplăcută a arcurilor la suprafață.

Ele pot fi împărțite în trei grupe de bază:

  • saltea cu miez clasic de arc
  • saltea cu arcuri sac
  • saltele cu arcuri micro-sac

În cazul saltelelor cu miez convențional, arcurile sunt conectate între ele prin arcuri suplimentare, astfel încât să nu poată fi eliberate. La saltelele cu arcuri sac fiecare arc are un săculeț textil separat. Acest lucru ajută la distribuirea mai bună a greutății. Saltelele cu micro-sac conțin până la o mie de arcuri pe o suprafață de 90x200cm. În plus, sunt depozitate și într-o carcasă textilă. Din nou, distribuie greutatea perfect, dar sunt mai moi, deci nu se vor potrivi persoanelor cu greutate corporală mai mare.

Nu sunt potrivite pentru somieră cu lamele, mai ales cele care se poziționează. Se vor înțelege mult mai bine cu un grătar solid, de asemenea datorită respirabilității excelente.

Saltele din spumă

Saltelele din spumă se produc din diferite tipuri de spume cu proprietăți diferite. Acestea sunt adesea combinabile între ele. Ceea ce au în comun aceste saltele este versatilitatea lor. Nu numai că pot fi create în diferite grade de rigiditate, dar sunt potrivite și pentru combinarea cu toate tipurile de lamele și grătare cu lamele.

a) Saltele PUR

Saltelele din poliuretan sunt printre cele mai populare de pe piață. Există în multe variante de duritate, sunt elastice și stabile dimensional. Acestea tind să aibă un miez din spumă mai durabilă, care le asigură o durată lungă de viață și, în același timp, permite utilizarea acestor saltele chiar și pentru persoanele mai grele.

b) Saltele din spumă bio

Una dintre noutățile de pe piață sunt saltelele cu spumă bio. Materia primă de bază pentru producția lor este uleiul natural, cum ar fi extractul de soia. Acest lucru se reflectă în special în impactul pozitiv asupra ecologiei. Saltelele organice din spumă sunt foarte elastice și durabile. De asemenea, se caracterizează prin proprietăți ortopedice excelente. Uleiul de ricin este uneori folosit pentru producție. Saltelele cu acest amestec sunt mai rezistente la microbi, mucegai și ciuperci. Saltelele din spumă organică se potrivesc de obicei cu orice tip de somieră.

c) Saltele din HR (spumă rece)

Spuma rece are pori mai mari decât spuma PUR convențională. Acest lucru îl face mai respirabil, are, de asemenea, o mai mare elasticitate și stabilitate dimensională. Ventilează bine și astfel disipă bine căldura și reduce apariția acarienilor. Se adaptează perfect corpului. Spumele cu rigiditate diferită sunt adesea folosite pe o saltea, creând zone. De asemenea, este posibil să combinați spuma rece cu PUR clasică sau spumă leneșă și astfel să îmbunătățiți în continuare proprietățile produsului final.

d) Saltea din spumă leneșă

Aceste saltele sunt o alegere excelentă pentru persoanele sensibile la vânătăi și care suferă de dureri de spate și articulații. Spuma leneșă își schimbă duritatea în funcție de temperatură. În contact cu căldura corpului, se înmoaie și se adaptează în mod ideal la curbele corpului. În același timp, stabilizează corpul și oferă sprijin. Are un efect pozitiv asupra circulației sângelui și a calității somnului și poate avea, de asemenea, un efect bun asupra durerilor de spate. Uneori este modelat în așa-numitele butoane de masaj, care perfuzează partea superioară a pielii. Este excelent pentru persoanele care suferă de escare.

Tipuri speciale

Pentru saltele, putem întâlni termenii saltea sandwich, saltea organică sau zonare. Deci, ce înseamnă asta? Saltelele sandwich sunt compuse din două materiale, ceea ce le îmbunătățește calitatea și durabilitatea. Poate fi, de exemplu, o saltea din spumă PUR și HR. Saltelele organice promit că materialul utilizat a fost fabricat în conformitate cu standardele ecologice. Apoi, există saltele din materiale naturale. Promit că nu s-au folosit substanțe sintetice în producția lor. Acesta poate fi, de exemplu, un tip de saltea cu spumă bio.

Zonarea pentru saltele înseamnă că salteaua este împărțită în mai multe zone, care diferă prin duritate. Astfel, corpul primește mai mult sprijin în punctele critice, cum ar fi capul, umerii și șoldurile. Saltelele cu zone nu sunt foarte potrivite pentru copii sau persoane mai mici. Aranjamentul zonelor individuale poate să nu corespundă cu aspectul corpurilor lor.

Atunci când cumpărați o saltea, este necesar, de asemenea, să faceți distincția între saltele medicale și ortopedice. Salteaua ortopedică promite să susțină sistemul osos și, de obicei, distribuția corectă a greutății. Saltelele medicale, pe de altă parte, se laudă cu unele dintre certificate, cum ar fi hipoalergenice sau potrivite pentru persoanele la pat.

Dimensiunile și capacitatea de încărcare

Baza pentru alegerea dimensiunii potrivite a saltelei este că lungimea saltelei trebuie să depășească proprietarul acesteia cu 20 până la 25 cm. Lățimea este într-o oarecare măsură individuală, de obicei se folosește cel puțin 90 cm pe pat de o persoană. Cu un pat dublu, ambele saltele pot avea o lățime de doar 80 cm. În zilele noastre, însă, nu este o problemă să produci o saltea în orice dimensiuni. În ceea ce privește înălțimea, salteaua trebuie să aibă cel puțin 15 cm. Saltelele mai subțiri pot să nu fie de o calitate suficientă, există riscul ca acestea să se întindă mai repede. În plus, este posibil să nu ofere suport adecvat organismului. Atunci când alegeți o saltea pentru seniori, este recomandat să alegeți o grosime de cel puțin 20 cm, din care este mai bine să vă ridicați. Desigur, depinde și de înălțimea totală a patului.

Capacitatea de încărcare a saltelei este stabilită de fiecare producător. Ajută la orientarea pentru care categorie de greutate este destinată salteaua. Este bine să te orientezi în funcție de ea, deoarece chiar și o saltea relativ dură poate părea moale unei persoane cu o greutate mai mare și invers. În general, se recomandă cumpărarea unei saltele mai dure. Greutatea declarată este întotdeauna maximă, deci nu este o idee bună să păstrați o anumită rezervă atunci când cumpărați o saltea, astfel încât salteaua să își păstreze proprietățile pozitive cât mai mult timp posibil.

Dacă alegeți o saltea pentru pat dublu, este posibil să ezitați să cumpărați una sau două separate. O saltea poate fi dificilă, se potrivește perfect doar partenerilor care aparțin aceleiași categorii de greutate. În plus, bărbații și femeile preferă de obicei saltele de duritate diferită. Prin urmare, două saltele separate sunt o alegere mai bună. După cum s-a menționat deja pentru duritate, saltele cu două durități diferite sunt pe piață astăzi. Așadar, partenerii pot avea același tip de saltea, pe care o ajustează doar rotind în lateral cu o duritate care le este mai confortabilă.

Durata de viață a saltelei

O saltea aleasă corespunzător își poate servi proprietarul timp de zece până la cincisprezece ani. După un astfel de timp, materialul obosește de obicei și este recomandabil să îl înlocuiți. Puteți recunoaște pierderea calității prin înmuiere sau chiar deformare permanentă, acest lucru este evident mai ales în regiunea lombară, unde salteaua este cea mai stresată. În cazul saltelelor cu arcuri, arcurile pot fi din nou împinse pe suprafață, din nou în principal în regiunea lombară. Deși salteaua poate rezista mai bine de zece ani în stare bună, este în general adevărat că, din punct de vedere ortopedic și igienic, este recomandabil să înlocuiți salteaua aproximativ la fiecare șapte ani.

Unii producători declară o garanție de 15 ani sau chiar 25 de ani pentru saltele. Acest lucru poate fi destul de înșelător, deoarece materialul utilizat în mod activ se uzează pur și simplu. Este posibil ca producătorul să nu recunoască uzura normală în cazul unei reclamații, motiv pentru care garanțiile atât de lungi sunt mai mult un truc publicitar.

Alți factori în alegerea saltelei

Așa cum am scris în introducere, selectarea unei saltele este un proces individual și, pe lângă dimensiuni, material și capacitatea portantă, este adesea necesar să ne concentrăm asupra altor particularități, cum ar fi vârsta utilizatorului său.

Vârsta utilizatorului

Copiii au nevoie de o saltea de calitate pentru o dezvoltare adecvată, se recomandă duritate medie. O husă lavabilă antibacteriană este potrivită și pentru o astfel de saltea. Unele saltele sunt realizate direct din material antibacterian. Odată cu înaintarea în vârstă, este posibilă trecerea la o saltea de zonă.

Oamenii mai tineri preferă, de obicei, dormitul pe o suprafață mai dură, cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât mai bine îi face somnul pe o suprafață mai moale, astfel protejând mai mult articulațiile. Este bine să adaptați salteaua la problemele specifice de sănătate ale proprietarului.

Certificat de calitate

În cazul unei saltele este o idee bună să plătiți suplimentar pentru calitate. Este o investiție în mulți ani de somn, iar somnul nesănătos vă poate afecta negativ sănătatea. Deci, atunci când o cumpărați, asigurați-vă că are un certificat de calitate. De obicei, producătorii le listează în magazinul electronic sau vor fi bucuroși să vă arate la cerere. Cele mai cunoscute certificate din domeniul saltelelor includ Ergocheck, EUROLatex Eco Stnadard, ÖkoTest Standard 100, Burea Veritas și altele, precum certificatele de la testarea clinică a saltelelor.

Metoda de depozitare a saltelei

Așezarea saltelei pe o scândură solidă, care previne o bună ventilație, nu este foarte potrivită pentru un somn sănătos. Somierele din material sau din lamele elastice sunt mai potrivite. Distanța dintre partițiile grătarului trebuie să fie de maximum 4 cm, partițiile în sine ar trebui să fie de aproximativ 5 cm. Unele somiere pot fi, de asemenea, reglabile, acest lucru va fi apreciat în special de persoanele bolnave pe termen lung sau vârstnice.

Folosirea saltelei

Atunci când alegeți o saltea, frecvența preconizată a utilizării sale este, de asemenea, crucială. Saltelele din spumă rece, bio spumă sau latex sau saltelele cu sac sunt cele mai potrivite pentru locurile frecventate, cum ar fi cămine sau chiar dormitoare în care dormi zilnic. Aceste tipuri se mândresc cu o durată lungă de viață și proprietăți ideale pentru utilizarea de zi cu zi. Dacă sunteți în căutarea unei saltele, de exemplu pentru o cabană sau o cameră de oaspeți, sunt suficiente și saltele din poliuretan, niște saltele sandwich sau cu arcuri.

Pentru anumite produse, durata de viață a saltelei poate varia, deci aceasta este doar o recomandare generală. Cu toate acestea, este întotdeauna esențial ca salteaua să îndeplinească în special cerințele dumneavoastră portante. Cu o alegere și o utilizare greșite, chiar și o saltea de calitate își poate pierde forma și calitatea relativ rapid.

Ce faceți după ce ați cumpărat o saltea nouă?

Primele câteva nopți pe o saltea nouă pot fi inconfortabile, durează ceva timp pentru ca corpul să se obișnuiască cu ea. Acest sentiment apare mai ales dacă ați trecut de la o saltea de calitate slabă sau nepotrivită la o saltea corectă. Dar în aproximativ două săptămâni, toată lumea ar trebui să se obișnuiască cu salteaua. Dacă totuși nu dormiți bine după două săptămâni, salteaua ar putea fi inadecvată într-un fel sau poate avea un alt efect. Vă recomandăm să citiți și sfaturi pentru un somn mai bun în articolul nostru.

Chiar și salteaua necesită întreținere. După achiziționarea sa, este necesară îngrijirea regulată pentru a menține nu numai proprietățile igienice. Este deosebit de important să spălați sau să curățați în mod regulat husa saltelei. De aceea, husa detașabilă este de obicei mai bună, pe care o arunci doar în mașina de spălat și nu ai nevoie de o curățare complicată și de obicei imperfectă a saltelei cu o perie sau un burete. Nu este dăunător să ventilați salteaua din când în când și, în mod ideal, să o întoarceți o dată pe lună, prelungindu-i astfel viața. Se poate părea că această opțiune este eliminată cu saltele cu rigiditate dublă, deoarece fiecare partener folosește o latură diferită. Dar soluția este evidentă, întoarceți salteaua și schimbați-o. Fiecăreia îi va reveni partea sa și în același timp saltelele nu se vor uza pe o parte. Veți afla mai multe despre întreținerea saltelelor în capitolul relevant.

Întreținerea saltelei

Cu o manipulare adecvată, salteaua poate servi bine timp de zece ani (deși este ideal să o schimbați după aproximativ șapte ani). Deci, cum să aveți grijă de saltea? Nu este o știință. În acest articol, veți afla câteva sfaturi despre cum să mânuiți salteaua corect, astfel încât să dureze cât mai mult posibil.

Aerisirea și întoarcerea

După cum s-a menționat deja în secțiunea privind alegerea unei saltele, dormitul pe o parte și statul permanent în pat nu sunt benefice pentru saltea. Toată lumea are o poziție de dormit preferată, iar corpul are o greutate diferită în locuri variate. Salteaua poate fi astfel încărcată inegal. Apoi începe să se înmoaie în aceste locuri, uneori apare deformarea. Prin urmare, este necesar să o întoarceți și să o întoarceți în mod regulat, în mod ideal după aproximativ o lună. Dar nu este o idee bună să întoarceți salteaua dimineața după ce ați dormit pe ea toată noaptea. Toată lumea transpiră și salteaua trebuie să aibă șansa să se usuce mai întâi, altfel se poate aburi.

Aerisirea saltelei ajută, de asemenea, să o usuce. Acest lucru va preveni, de asemenea, microorganismele și ciupercile să se înmulțească în saltea. Ultimul punct este, desigur, spălarea regulată și temeinică a lenjeriei de pat și a husei pentru saltele (dacă este detașabilă).

Curățirea saltelei

Îndepărtarea petelor, de exemplu din ceai sau alimente vărsate, facilitează foarte mult husa detașabilă. Ar trebui să fie lavabilă la cel puțin 50 ° C, în mod ideal mai mult, astfel încât să fie posibilă îndepărtarea cât mai multor microorganisme posibil prin spălare. Unele saltele nu au o husă detașabilă, caz în care ar intra în joc curățarea manuală. Cu toate acestea, acest lucru este imperfect și nu se ocupă de microorganisme. Dimpotrivă, salteaua se poate uda inutil și beneficiază doar de mucegai și ciuperci. Prin urmare, vă recomandăm să cumpărați o saltea cu husă sau să cumpărați una după aceea.

Acest lucru este deosebit de important în cazul saltelelor pentru copii mici. În plus față de acestea, nu este dăunător să cumpărați o husă specială, care este impermeabilă pe o parte, în caz de lichide vărsate sau accidente nocturne. Pe lângă spălarea husei, este necesar să aspirați salteaua în mod regulat. În primul rând, este bine pentru căile respiratorii, datorită aspirării nu respiri praf toată noaptea. În același timp, este vorba de protejarea saltelei, astfel încât praful și murdăria să nu pătrundă în umplutura interioară.

Curățarea saltelei cu husă nedetașabilă

Dacă nu preferați o husă detașabilă și lăsați salteaua doar în husa nedetașabilă, husa se poate murdări. În acest caz, o soluție simplă este o cârpă umedă cu un detergent ușor. Cu toate acestea, este necesar să evitați înmuierea țesăturii, trebuie doar să curățați husa de la suprafață, apa nu trebuie să pătrundă în interiorul saltelei. În timpul unei astfel de curățări, este de asemenea necesar să lăsați salteaua să se usuce bine, ideal în aer proaspăt. La uscare, este bine să întoarceți salteaua și să o lăsați să se ventileze cel puțin o oră.

Resurse necorespunzătoare

În special, saltelele din spumă, dar și saltelele din alte materiale, pot fi foarte sensibile la substanțe chimice. Atunci când le curățați, este necesar să alegeți cu atenție un agent adecvat. Aveți grijă la orice emulsii caustice sau lipicioase. Astfel de substanțe pot deteriora spuma, pot reacționa cu ea sau pot etanșa porii interni și astfel îi pot reduce capacitatea de aerisire. Nici căldura excesivă nu este potrivită, nu merită întotdeauna uscarea saltelei ținând-o pe încălzitor. În special, materialele sintetice pot tolera foarte puțin un radiator fierbinte.

Cum să alegeți somiera

Baza unui somn bun nu este doar o saltea de calitate, ci și o somieră bine aleasă. În plus, nu fiecare saltea se înțelege cu fiecare tip de somieră (deși saltelele din spumă tind să fie universale). Ar trebui să schimbați salteaua la fiecare 7 – 10 ani, somiera vă va rezista mult mai mult. Deci, este o idee bună să vă gândiți bine la cumpărarea acesteia.

Somieră sau placă solidă?

Recomandăm cu siguranță o somieră pentru majoritatea saltelelor. Iubitorii unei plăci solide ar trebui să aleagă saltele cu arcuri, care vor merge bine cu ea. Comparativ cu o somieră, o placă solidă are mai degrabă dezavantaje. Nu este respirabilă, iar salteaua este în pericol de opărire, multiplicarea mucegaiului și microbilor. Prin urmare, dacă aveți o placă solidă, vă recomandăm să puneți mai mult accent pe ventilația completă a saltelei pentru a preveni acumularea umezelii în ea.

În plus plăcile solide nu sunt elastice și spatele suferă prin folosirea ei. Nu se adaptează corpului ca o somieră, ceea ce vă poate afecta sănătatea. În același timp, acestea scurtează durata de viață a saltelei, care se uzează mai repede atunci când este apăsată pe o suprafață dură. Singura soluție acceptabilă este pentru cabane, unde acestea sunt folosite doar sporadic și nu pot provoca prea multe daune sănătății.

Șipci, lamele sau plăci?

La alegerea somierei puteți alege între cele cu șipci, lamele sau plăci. Ar trebui să alegeți fie în funcție de salteaua pe care doriți să o așezați pe somieră, fie în funcție de criteriile așteptate și de alte criterii. Prin urmare, în rândurile următoare vom analiza proprietățile tipurilor individuale de somiere.

a) Somieră din șipci

Somiera cu șipci este de obicei din lemn de molid, este unul dintre cele mai ieftine de pe piață. Nu este la fel de flexibilă ca o somieră cu lamele. De aceea, saltelele din spumă sau saci, care sunt bine modelate și nu suferă atât de mult pe o suprafață mai dură, sunt potrivite în special pentru aceasta. De obicei, producătorii recomandă somierele cu șipci pentru copii sau persoane de până la 60 kg. Există, de asemenea, tipuri care pot face față unei sarcini mai mari, dar este necesar să vă concentrați asupra acestui aspect atunci când alegeți. Este important ca golurile dintre șipci să nu fie mai mari de 6 cm, altfel salteaua se va deforma.

b) Somieră cu lamele

Somierele cu lamele sunt în prezent probabil cele mai populare și există într-o gamă largă de variante specifice. Ele prelungesc viața saltelei, sunt flexibile și respirabile. Numărul ideal pentru un pat de o persoană obișnuit este cel puțin 28 de lamele, distanța ar trebui să fie de maximum 5 cm. În general, cu cât sunt mai multe lamele, cu atât este mai confortabilă somiera, dar, desigur, există excepții.

Lamelele sunt în mare parte din lemn de mesteacăn sau de fag, ar trebui să fie atașate flexibil. O astfel de somieră cu lamele se adaptează bine corpului și cooperează cu salteaua. Lamelele sunt de obicei depozitate într-o cutie textilă. Somierele de calitate tind să aibă o zonă lombară întărită și, dimpotrivă, o zonă de umăr și picioare înmuiată. Capacitatea lor de încărcare ajunge până la aproximativ 150 kg, cel mai adesea între 80 – 130 kg. Este ideal să le combinați cu saltele din latex sau spumă, dimpotrivă, saltelele cu arc nu sunt atât de potrivite.

c) Somieră cu plăci

În loc de șipci sau lamele, această somieră este formată dintr-un număr mare de plăci interconectate. Potrivit producătorilor, acestea oferă un confort mai bun, deoarece se adaptează bine la presiunea punctuală. Se spune că sunt potrivite pentru toate tipurile de saltele. Majoritatea acestor somiere sunt reglabile. Cu toate acestea, dezavantajul lor este prețul de achiziție mai mare și, de asemenea, disponibilitatea relativ scăzută pe piață.

Fix sau reglabil?

Somiera reglabilă este potrivită mai ales pentru persoanele cu probleme medicale. De obicei este reglabilă în zona spatelui, uneori și la picioare. Cu siguranță ar trebui să fie luată în considerare de persoanele care nu suferă de probleme de sănătate, deoarece este excelentă pentru relaxare și oferă suport adecvat pentru spate, de exemplu atunci când citiți. La rândul său, partea ridicată a picioarelor ajută sportivii și susține sistemul cardiovascular. O somieră fixă va servi oamenilor sănătoși și, de obicei, este mai ieftină.

Pentru persoanele care stau la pat, o somieră reglabilă ar trebui să fie o chestiune firească. În acest caz, este adecvat să se ia în considerare o somieră reglabilă electric. O persoană în vârstă sau bolnavă nu depinde, așadar, de reajustarea mecanică, dar poate regla patul la nevoile sale doar apăsând un buton. Dezavantajul acestor somiere este, desigur, prețul mai mare.

Dormitul pe jos

Inspirația vine, de exemplu, din Japonia sau, de asemenea, din istorie, mulți susținători ai acestui mod de a dormi se referă la vremurile în care nu existau paturi și descriu dormitul pe sol ca fiind natural pentru oameni. Somnul pe pământ, cu sau fără covor, are susținătorii și adversarii săi înfocați, chiar și printre experți. Beneficiile potențiale ale acestui tip de somn sunt cel mai adesea îndepărtarea durerilor de spate, postura îmbunătățită, stimularea circulației sanguine și o îmbunătățire generală a calității somnului. Cu toate acestea, unii experți avertizează împotriva agravării durerii, în special în locuri precum coccisul sau omoplații. Când dormiți pe podea, sunteți, de asemenea, mai aproape de toată murdăria și praful, deci poate avea un impact negativ, în special asupra persoanelor alergice. Mai mult, dormitul pe podea nu este recomandat persoanelor în vârstă, persoanelor cu mobilitate redusă (este mai greu să te ridici de pe podea) și persoanelor sensibile la frig.

Suport pentru dormitul pe jos

Dacă vă gândiți să dormiți pe pământ, nu trebuie să mergeți imediat la extremă, cum ar fi să dormiți pe pământ gol. Există o serie de suporți mai mult sau mai puțin potriviți pe care îi puteți folosi pentru a dormi pe jos, alegeți doar ce vi se potrivește cel mai bine.

Saltea – În timpul mutării, mulți dintre noi probabil am experimentat o perioadă de somn pe o saltea întinsă pe pământ. Această metodă poate fi comparată cu plasarea saltelei pe o scândură solidă, pe termen lung poate avea un impact negativ, în special asupra duratei de viață a saltelei, așa cum se menționează în secțiunea Somieră sau placă solidă?

Futon – Probabil că veți întâlni cel mai des patul futon în Japonia, unde este destul de obișnuit. Este o saltea mai puternică fabricată cel mai adesea din materiale naturale, cel mai adesea folosită în combinație cu tatami (tampon, cel mai adesea din paie). Când utilizați un futon complet fără tampon, durata de viață a acestuia poate scădea, mai ales din cauza riscului de aburire și formarea mucegaiului etc.

Alte alternative – Puteți folosi, de asemenea, diverse covorașe, covoare de yoga, covorașe de masaj și altele, pentru a dormi pe jos, cei mai înflăcărați fani pot alege apoi teren gol.

Alegerea pernelor

Scopul pernei este de a susține capul și de a menține coloana vertebrală într-o poziție naturală. Prin urmare, unul dintre cele mai importante criterii atunci când alegeți o pernă va fi poziția dumneavoastră de dormit. De asemenea, puteți alege în funcție de forma și materialul pernei, despre care vom vorbi mai multe mai jos.

Poziția de somn

O pernă ideală pentru a dormi pe spate nu va fi optimă pentru cei care preferă să doarmă pe o parte. Desigur, există și o mulțime de oameni care își schimbă adesea pozițiile de somn. Deci, să stabilim ce pernă este potrivită pentru poziția dumneavoastră preferată de dormit.

a) Pe spate

Când dormiți pe spate, cel mai important lucru este să vă susțineți umerii și gâtul. Perna trebuie să fie mai înaltă și moale, pentru a menține coloana vertebrală în poziția corectă.

b) Pe burtă

Opusul somnului pe spate este poziția pe abdomen și perna ar trebui să fie destul de moale și joasă pentru a evita înclinarea nefirească a capului.

c) Pe o parte

Pentru a dormi pe o parte, o alegere bună este una dintre pernele cu formă anatomică care îți vor menține capul la înălțimea potrivită. Ca și în cazul somnului pe spate, o pernă mai înaltă este mai bună, de data aceasta destul de fermă.

d) Schimbarea pozițiilor

După cum s-a menționat deja, fiecare poziție de dormit are propriile cerințe. Atunci când le schimbați, este deci bine să alegeți o pernă cu o înălțime medie și o duritate medie, care să se potrivească mai mult sau mai puțin tuturor pozițiilor de dormit.

Forma

Alegerea are loc de obicei între o pernă dreptunghiulară clasică și o pernă cu un anumit tip de modelare anatomică. Pernele clasice sunt încă populare și pot fi folosite în toate pozițiile de dormit, vor diferi mai degrabă în înălțime sau rigiditate. În special pentru a dormi pe lateral sau pe spate, totuși, o opțiune mai bună este o pernă anatomică, care susține mai bine capul și umerii într-o poziție stabilă.

Materialul

Atunci când alegeți materialul pernei, sănătatea dumneavoastră ar trebui să fie primul cuvânt. Prin urmare, țineți cont dacă aveți nevoie, de exemplu, de o fixare mai bună a coloanei cervicale sau dacă suferiți de alergii la pene sau alte materiale naturale.

a) Pene

Astăzi nu veți întâlni atât de des această umplutură populară până acum, fiind înlocuită treptat cu alte materiale, cum ar fi microfibre sau spume de memorie. Avantajul penelor este că pot fi aranjate în mod repetat și puteți regla forma pernei în funcție de preferințele dumneavoastre. În caz contrar, nu este cel mai potrivit material, mai ales în ceea ce privește întreținerea acestuia. Alegerea de a arunca o pernă de pene în mașina de spălat nu este întotdeauna complet fericită, deci este adesea necesară utilizarea unei curățări profesionale. În plus, penele nu sunt potrivite pentru persoanele care suferă de alergii, din cauza multiplicării acarienilor.

b) Fibrele sintetice

Pe piață există o gamă de poliester, poliuretan și alte fibre sintetice. Avantajul lor este, în general, respirabilitate și durabilitate, sunt lavabile și sunt potrivite și pentru persoanele care suferă de alergii.

c) Spumă cu memorie

Majoritatea pernelor anatomice sunt umplute cu spumă de memorie, iar modelele clasice sunt apoi tăiate în bucăți. Avantajul său este adaptabilitatea la forma corpului și rezistența la acarieni.

d) Alte materiale

Desigur, oferta de umpluturi nu se termină cu pene, fibre artificiale și spumă, puteți întâlni, de exemplu, perne umplute cu lână, semințe de plante sau mătase. Iubitorii de materiale naturale pot alege, de asemenea.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Vă foiți noaptea, dimineața sunteți obosiți, nedormiți, vă doare spatele sau capul? În primul rând, asigurați-vă că aveți o saltea bună. Obținerea saltelei perfecte pentru dumneavoastră poate rezolva aceste probleme. Dar aveți răbdare, poate dura până la două săptămâni până vă obișnuiți cu ea. Știți sigur că aveți salteaua potrivită? În acest caz, vă vom recomanda câteva sfaturi pentru a vă îmbunătăți somnul.

Somnuri lungi

Un pui de somn scurt în timpul zilei poate reîmprospăta o persoană și îi poate da energie nouă. Dar somnul la mijlocul zilei nu ar trebui să dureze mai mult de o oră. După un pui de somn atât de lung, pot apărea probleme cu adormirea seara. Dimineața sunteți nedormit, peste zi obosiți și iar aveți tendința să trageți un pui de somn. În acest fel puteți intra în roata enervantă a modului împrăștiat. Cum să ieșiți din ea? Trageți un pui de somn dacă aveți nevoie. Sau săriți peste puiul de somn, mergeți mai degrabă în aer curat și mergeți la culcare mai devreme seara.

Cafeaua, prieten sau dușman?

Înlăturăm oboseala în timpul zilei nu numai cu somnul, ci și cu băuturile cu cofeină. Mulți oameni nu pot funcționa fără cafeaua de dimineață. Cu toate acestea, se știe că cofeina afectează somnul. Nu veți fi afectat prea mult cu o cafea la micul dejun, dar pot apărea probleme cu un număr mai mare de căni pe zi. Este posibil să credeți că dormiți normal. Cu toate acestea, cofeina crește frecvența trezirilor scurte nocturne, despre care de obicei nici nu știm, dar afectează calitatea somnului. Prin urmare, este ideal să minimizați cafeaua după-amiaza sau să o înlocuiți cu o variantă mai sănătoasă, cum ar fi ceaiul sau cafeaua decofeinizată.

Mâncare grea

Nu degeaba se spună că ultima masă ar trebui luată cu cel puțin două ore înainte de somn. Cu stomacul plin, nu doar că se adoarme mai greu, dar se și doarme prost. Digestia este un proces care consumă multă energie și corpul lucrează acolo noaptea fără a se odihni corespunzător. Prin urmare, vă recomandăm să mențineți un interval de timp adecvat între cină și somn. În mod ideal ar trebui să alegem o masă mai ușoară seara, dacă consumați rață cu varză și găluște, corpul cu siguranță nu vă va mulțumi dimineața.

Televizorul, mobilele și grijile

Nimic din toate acestea nu are loc în dormitor. Televizorul încetinește procesul de adormire și mulți oameni s-au obișnuit să lase televizorul aprins chiar și când adorm. Cu toate acestea, zgomotul poate perturba somnul în mod neplăcut, deoarece auzul funcționează și în somn. Corpul este întotdeauna alert, deoarece percepe sunetele sonore externe și nu are șansa să se relaxeze complet. Folosirea telefonului mobil înainte de somn împreună cu grijile îngreunează mintea. Când omul se tot gândește, adoarme mai greu. Prin urmare, este bine să vă liniștiți înainte de a merge la culcare, de exemplu cu o scurtă plimbare, o baie relaxantă sau o carte bună și să vă culcați cu capul limpede.


Cum v-a ajutat acest articol?
Vom fi fericiți pentru feedback-ul dvs.

Saltele
Průměrné hodnocení 5 z 13 hlasů