Test comparativ și recenzii ale celor mai bune aspiratoare clasice

Aspirarea. Puțini oameni din lume consideră aceste treburi casnice ca fiind preferatele lor. În cea mai mare parte, este mai mult un rău necesar, care este pur și simplu nevoie să se completeze cu strângerea dinților din când în când. Din fericire, epoca modernă încearcă să ne fie cât mai la îndemână posibil, așa că a dat naștere aspiratoarelor de podea. Fluxul de aer atrage murdăria și îl stochează într-un recipient practic pe care trebuie doar să îl goliți.

Oferta de aspiratoare s-a extins destul de semnificativ de la începuturile lor și a dat naștere unei noi soluții de proiectare. Atunci când alegeți, este, prin urmare, adecvat să se ia în considerare existența aspiratoarelor echipate cu sac și cu recipient din plastic. Alți parametri importanți sunt volumul containerului pentru deșeuri, cantitatea de energie consumată și datele de pe eticheta energetică – consumul, eficiența aspirării pardoselilor și covoarelor dure, zgomotului. Cu toate acestea, nu merită să subestimăm importanța greutății, deoarece este adevărat că cu cât este mai ușor aspiratorul, cu atât este mai bine de manevrat.

Aspiratorul probabil că nu lipsește din nicio gospodărie în ziua de azi. Dar dacă ați decis să cumpărați un model nou, acordați cea mai mare atenție posibilă alegerii corecte. Fiecare parametru joacă un rol important care vă va ajuta să fiți mulțumit de achiziția dumneavoastră. Și dacă, din orice motiv, nu vă puteți găsi drumul în valul de modele, aruncați o privire la articolul nostru Cum să alegeți un aspirator. Informațiile conținute în acesta vă vor ajuta să faceți alegerea corectă.


Cele mai bune aspiratoare clasice conform evaluărilor și recenziilor utilizatorilor

Ordinea Produsul Putere (W) Stocarea prafului Prețul orientativ Prețul actual
Top 1 2 100 In sac 1.100 lei Vizualizare oferte
Top 2 1 200 In sac sau rezervor 250 lei Vizualizare oferte
Top 3 2 100 In sac 1.000 lei Vizualizare oferte
Top 4 750 In rezervor 450 lei Vizualizare oferte
Top 5 890 In sac 1.000 lei Vizualizare oferte

Cum să alegeți un aspirator

Deși este un aparat relativ mic, alegerea unui aspirator poate fi totuși destul de dificilă. În plus față de eficiența aspirării, este necesar să vă gândiți la diverse particularități atunci când alegeți, cum ar fi prezența animalelor de companie sau a unei gospodării cu persoane alergice. Datorită articolului nostru, veți obține o imagine de ansamblu mai bună asupra ofertei actuale de aspiratoare, pe ce să vă concentrați atunci când alegeți și, de asemenea, câți bani se merită să investiți în achiziționarea unui aspirator nou.

Modelele aspiratoarelor

Prima întrebare pe care ar trebui să vă o puneți este exact ce fel de aspirator aveți nevoie. Unii preferă o mătură și preferă să măture podeaua, alții preferă un mop și nu curăță altfel. Astăzi, însă, este posibil să cumpărați aspiratoare care vor face curățarea atât de ușoară încât vă veți distra chiar. Nu contează ce pardoseli aveți, nu contează dacă pardoseala trebuie curățată cu apă din când în când. Unele aspiratoare pot face ambele. Veți găsi pe piață aceste tipuri de aspiratoare, pe care le vom explica în paragrafele următoare:

a) Aspirator clasic
b) Aspirator multifuncțional/industrial
c) Aspirator vertical
d) Aspirator de mână
e) Aspirator vertical și de mână 2 în 1
f) Aspirator robot
g) Aspirator central

Tipurile de aspiratoare + Pro – Contra
Aspirator clasic Performanță suficientă pentru bani puțini

Cel mai bun raport preț/performanță

Disponibilitate

Portabilitate mai proastă
Greutatea
Aspirator multifuncțional/industrial Aspirare umedă și uscată

Performanță ridicată

Volum mare al rezervorului

Greutate

Portabilitate greoaie

Preț mai mare

Aspirator vertical Greutate mică

Mai puțină aplecare

Portabilitate bună

Putere mai mică

Rezultate mai proaste pentru covoare

Raport mai prost preț/performanță

Aspirator de mână Portabilitate

Folosința ușoară

Putere de aspirare redusă

Potrivit numai pentru curățarea ocazională a murdăriei

Aspirator vertical și de mână 2 în 1 2 tipuri în unul

Portabilitate

Performanță mai mică și preț mai mare versus a celor verticale
Aspirator robot Curățenie regulată și automatizată, de exemplu când sunteți la serviciu Preț mare, nu este potrivit pentru unele suprafețe și spații
Aspirator central Nu este nevoie să conectați cablul
Nu îl cărați pe scări
Putere mare
Prețul
Potrivit mai ales în case

a) Aspirator clasic

Aspiratorul clasic este unul dintre cele mai frecvent achiziționate. Își va găsi aplicația în marea majoritate a gospodăriilor și va fi apreciat atât de proprietarii de covoare, cât și de locuitorii gospodăriilor cu podele dure. Datorită accesoriilor furnizate cu aspiratoarele clasice, le puteți utiliza și pentru aspirarea scaunelor sau, de exemplu, pentru a ajuta la curățarea mașinii. Dedicăm această pagină acestor aspiratoare. Alegerea unui aspirator sau a unui aspirator fără pungi va fi importantă, dar vom menționa acest lucru în următoarea parte a acestui manual.

b) Aspirator multifuncțional/industrial

Aspiratoarele multifuncționale sunt capabile să aspire și pe uscat și pe umed, astfel încât este, de asemenea, posibil să ștergeți sau să spălați covoarele și tapițeria sau să colectați apă. Acestea tind să fie mai mari, mai grele și mai scumpe decât aspiratoarele obișnuite pentru pardoseală. Le veți aprecia dacă preferați o combinație de aspirare uscată și umedă și aveți nevoie de un volum mare de rezervor de murdărie. De obicei, este folosit de companiile de curățenie pentru curățarea birourilor, atelierelor și a altor spații mari.

Ca tipuri alternative speciale, putem menționa aspiratoarele de cenușă, precum și o ramură de aspiratoare pentru frunze.

c) Aspirator vertical

Puteți găsi aspiratoare verticale cu fir (dar atenție, datorită spațiului mic sunt fără strângere automată), cât și cu acumulatoare, pe care trebuie să le încărcați după folosire. Avantajul lor este greutatea ușoară, de obicei un preț mai mic și o operare și un transport mai ușor. Veți găsi pe piață atât versiunile cu sac, cât și cele fără sac, ale aspiratoarelor verticale, iar performanța lor va diferi, de asemenea, semnificativ. De obicei performanța este foarte scăzută și este mai potrivit pentru un apartament sau birou mai mic, în același timp, nu este potrivit pentru curățarea covoarelor, deoarece nu are suficientă rezistență pentru a extrage murdăria din țesătură. Pot fi un ajutor adecvat pentru curățarea ocazională sau, de exemplu, pentru persoanele în vârstă, cu aspiratoarele verticale nu trebuie să se aplece atât de mult în timpul curățării. Atenție însă la greutatea aspiratorului vertical – rețineți că veți ține aproape toată greutatea dispozitivului în mână, cu excepția cablului (veți avea aspiratorul odihnit pe pământ, dar veți simți aceeași greutate mai mare). După câteva minute de aspirare, s-ar putea să vă pară rău pentru alegerea unei variante mai grele ale unui aspirator vertical, cu excepția cazului în care te hotărăști să schimbi o vizită la sală cu una pentru aspirare.

d) Aspirator de mână

Aspiratoarele de mână sunt alimentate aproape exclusiv cu baterie și se încarcă în suportul lor sau prin conectarea la o priză, cum ar fi un smartphone. Avantajul este portabilitatea și ușurința dispozitivului, care este un bun ajutor pentru aspirarea rapidă a dezordinilor mici (de exemplu, făina vărsată), din cauza căreia ar fi extenuant și inutil să scoateți un aspirator de podea clasic. Nu vă așteptați la o putere mare sau la o durată lungă de viață a bateriei, acestea sunt concepute cu adevărat pentru stilul de aspirare rapidă a murdăriei actuale. Un model special de aspiratoare de mână sunt aspiratoarele pentru mașină, care au priză specială pentru folosirea în mașină.

e) Aspirator vertical și de mână 2 în 1

În categoria aspiratoarelor verticale face parte și categoria 2 în 1 – adică aspirator de mână și aspirator vertical împreună. Dispozitivul funcționează în așa fel încât o parte a mânerului lung al aspiratorului vertical este un aspirator de mână, care poate fi separat și utilizat separat. Astfel de aspiratoare sunt de obicei puțin mai scumpe și mai puțin puternice decât media pentru aspiratoarele verticale de sine stătătoare.

f) Aspiratoare robot

Aspiratorul robot este un ajutor modern și util în gospodărie, dar cu greu va înlocui un aspirator clasic, deși vânzătorii vă vor spune adesea contrariul. Mai degrabă, este utilizat pentru întreținere continuă, datorită căruia aspirarea ulterioară este mai ușoară cu un aspirator convențional.

Manevrează mai bine o podea tare decât, de exemplu, covoarele cu fire mari (respectiv, majoritatea nu se pot descurca deloc cu astfel de covoare și se blochează). Este, de asemenea, potrivit în special pentru pardoseli plate fără obstacole. În ceea ce privește obstacolele, există pe piață aspiratoare robotice care le pot face față pur și simplu evitându-le. Cu toate acestea, dezavantajul poate fi spațiul necurățat din jurul său. De asemenea, puteți întâlni aspiratoare care ignoră pur și simplu obstacolul și îl împing în fața lor, acestea putând de asemenea să se încurce în cabluri care rulează pe sol. Acestea sunt în principal alternative mai ieftine la aspiratoarele robotice.

Se poate spune că la aspiratoarele robot nu mereu se aplică vorba „mai puțin înseamnă câteodată mai mult“. Avantajul lor este că aspiră complet independent, astfel încât curățarea are loc chiar și atunci când nu sunteți acasă. De asemenea, este necesar să rețineți că aspiratoarele sunt compacte și relativ mici, astfel încât nu va exista un container mare pentru gunoi și va fi necesar să îl înlocuiți mai des. Cu toate acestea, modelele mai ieftine nu oferă de obicei performanțe foarte satisfăcătoare și produse pentru 12.000 – și mai mult nu sunt o investiție mică.

g) Aspirator central

Până în prezent, aspiratorul central a fost un domeniu folosit în principal în străinătate, dar recent a câștigat popularitate și în țara noastră. Se potrivește în principal în casele cu mai multe etaje, cu camere mai mari, apoi nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la reconectarea cablului, la transportarea aspiratorului pe scări și la schimbarea frecventă a pungii / golirea containerului de colectare. Aspiratorul central are un furtun încorporat în fiecare cameră, care poate fi utilizat pentru aspirarea camerei, iar murdăria și praful îmbibate se deplasează apoi printr-un sistem de țevi până la pivniță (sau altă cameră potrivită).

Sac sau rezervor?

Sacii pentru aspiratoare sunt o investiție suplimentară, pe de altă parte, un aspirator cu sac înlocuibil rămân în continuare unul dintre cele mai igienice soluții. Sacul de calitate servește ca primul set de filtre, unii saci mai buni sunt echipați cu o clapetă care facilitează înlocuirea acestora (previne scurgerea prafului și a altor particule la manipularea sacului). Sacii refolosibili nu sunt așa de buni, deoarece nu evitați inhalarea particulelor de praf și lipirea de corp și îmbrăcăminte atunci când îi goliți. Când sunt utilizați în mod repetat, materialul își pierde și calitatea, pot apărea mici fisuri și motorul aspiratorului poate începe să se înfunde. Varianta aspiratorului cu sac este încă foarte populară. Aspiratoarele se caracterizează prin performanțe ridicate, iar avantajul lor este, de asemenea, o colectare aprofundată de murdărie. Persoanele cu alergii vor aprecia cu siguranță această caracteristică, în special în combinație cu filtrul HEPA, care crește calitatea captării murdăriei.

Achiziționarea de saci nu mai este necesară în cazul aspiratoarelor fără saci care colectează murdăria într-un recipient de colectare sau în apă. Cu toate acestea, containerul de colectare trebuie golit și întâmpinăm aceeași problemă ca și în cazul sacilor refolosibili – inhalarea și agitarea impurităților în timpul golirii. În plus, într-o gospodărie cu animale de companie sau rezidenți cu părul lung, veți curăța frecvent filtrele de păr și alte impurități, pentru a nu reduce puterea de aspirație a aspiratorului.

Aspiratoarele care colectează murdăria în apă sunt foarte igienice, prind adesea diverși acarieni și microbi și, prin urmare, sunt excelente pentru persoanele care suferă de alergii. Cu toate acestea, dezavantajul lor poate fi o capacitate de aspirație mai slabă, care este redusă pentru a împiedica aspirarea apei în motor. De obicei, apa se schimbă și după aproximativ 20 de minute de aspirare, ceea ce poate fi destul de incomod. Un mic dezavantaj al acestor aspiratoare este și aspectul estetic. Recipientul de colectare este adesea transparent și umplut cu murdărie, ceea ce îl face mai puțin atractiv. Datorită nivelului scăzut de uz casnic, aspiratoarele cu filtru de apă nu sunt incluse în testul prezent.

Prin urmare, am recomanda aspiratoarele clasice cu saci pentru gospodăriile obișnuite. Aspiratoarele cu un recipient detașabil sunt mai potrivite pentru ateliere sau alte zone cu murdărie mai grosieră.

Ce volum să alegeți la aspirator?

Totul depinde de mărimea apartamentului / casei. Cu o suprafață de până la 50 m2 veți folosi un sac de 2 – 2,5 l, cu o suprafață de până la 150 m2 veți avea nevoie de un sac cu un volum de 3 – 4 l și peste 150 m2 vă recomandăm 4 l și mai mult. În cazul aspiratoarelor fără sac, un volum de 1,2 – 2 litri este universal suficient, după fiecare aspirare este posibilă golirea acestora. Desigur, este la latitudinea fiecărui cumpărător să decidă câtă murdărie trebuie să îndepărteze. O familie cu copii mici care fac firimituri, uneori aleargă în casă purtând pantofi etc., va aprecia cu siguranță un volum mai mare decât o persoană care își petrece cea mai mare parte a timpului departe de casă. Este întotdeauna prudent să vă gândiți la ce caracteristici și capabilități vă așteptați de la un anumit dispozitiv, deoarece puteți economisi atât bani, cât și vă puteți proteja de dezamăgirile viitoare.

Mărimea apartamentului Ce volum trebuie să aibă sacul
Până la 50 m2 2 – 2,5 litri
50 – 150 m2 3 – 4 litri
Peste 150 m2 4 litri și mai mult

Consum de energie vs. performanță

Aceste cuvinte cu înțeles similar vă pot confunda cu ușurință. Consumul de energie înseamnă câtă energie electrică consumă aspiratorul, adică o cantitate de energie electrică mai mare = consum mai mare. Căutați puterea de aspirație după cuvântul putere, care este adesea reglabilă în funcție de suprafața de aspirat. Este adesea posibil să întâlniți o situație în care aceste cuvinte sunt confudate. Puterea de aspirație reprezintă de obicei 20 – 35% din puterea de intrare. Consumul de energie este de obicei de aproximativ 1.500 W și mai mare. La polul opus, valorile minime sunt în jur de 300 W. Dar există și modele care oferă un consum mai mic de energie și totuși o putere de aspirație decentă, ajutându-vă să economisiți bani, ceea ce la rândul său se traduce printr-o clasă energetică bună pe etichetă și o clasă bună de eficiență a vidului.

Aspiratoarele de calitate vor oferi o putere de aspirație decentă chiar și cu o putere de intrare mai mică. Acest lucru se realizează printr-un sigiliu de calitate și o filtrare mai bună. Prin urmare, ar trebui să acordați întotdeauna o greutate mai mare puterii de aspirație, aceasta are un efect mai mare asupra eficienței de aspirație în comparație cu puterea de intrare. Dar, ca să înrăutățească lucrurile, fiecare producător măsoară diferit puterea de aspirație – cineva la duză și cineva deja la ieșirea din duză, ceea ce afectează rezultatele, deoarece elimină puterea mai mică datorită etanșării slabe și așa mai departe. Prin urmare, cel mai bine este să se țină seama de eficiența aspirării pe eticheta energetică – despre întreaga etichetă scriem în următoarele paragrafe.

Eticheta energetică

Atenționare: În februarie 2019, Comisia Europeană a abrogat regulamentul privind etichetarea aspiratoarelor și a interzis producătorilor și comercianților cu amănuntul să continue folosirea etichetelor energetice. În același timp, pregătește un nou regulament, pe baza căruia ar trebui reînnoită obligația etichetării energetice. Data pentru reînnoirea etichetării nu a fost încă stabilită, în funcție de cât de repede poate fi găsită o metodă adecvată de măsurare a eficienței energetice. Prin urmare, în rândurile următoare ne concentrăm asupra etichetelor care nu mai sunt valabile, dar care ar putea să vă extindă în continuare prezentarea generală asupra problemei aspiratoarelor. Vom actualiza acest capitol pe baza dezvoltărilor ulterioare.

Vom acorda o atenție specială etichetei energetice. Dacă ar exista o sursă din care să puteți alege un aspirator fără să îl puteți închiria și testa pentru câteva zile, aceasta este eticheta energetică. Există reguli și clasificări clare pentru datele de pe aceasta. Toate clasele de pe eticheta energetică sunt evaluate cu literele A-G, A fiind cea mai bună și G cea mai proastă. Eticheta energetică poate fi împărțită în aceste grupuri:

 1. a) Dungile colorate
  b) Consumul anual
  c) Calitatea filtrării
  d) Eficiența aspirării pardoselilor dure și a covoarelor
  e) Zgomot
 2. a) Dungile colorate

Dungile în culorile curcubeului de pe etichetă indică proprietățile energetice ale aspiratorului. În stânga etichetei este o scară A – G, în dreapta o săgeată mare cu o literă care indică o anumită clasă de produs. Clasa energetică este determinată de raportul dintre eficiență (eficiența aspirării) și consum. Ratingul A este cel mai bun, ratingul G cel mai rău.

 1. b) Consumul anual

Este dat în kWh și corespunde cantității de energie pe care aspiratorul o consumă pe an, când aspirați podeaua cu suprafața unui apartament mediu, adică 87 m2, în medie o dată pe săptămână. Aceste informații sunt foarte utile dacă doriți să calculați aproximativ cât vă va costa utilizarea unui aspirator pe an. În majoritatea cazurilor, acestea nu sunt sume uriașe, dar dacă investiți inițial suplimentar într-un aspirator cu un consum anual mai mic, această investiție o veți recupera în timpul utilizării.

 1. c) Calitatea filtrării

Cât de curat iese aerul din aspirator depinde de filtrare. Când aspirați, aerul cu praf și murdărie trece prin filtru și aspiratorul îl suflă înapoi în cameră. Când filtrarea este slabă, rămâne praf în aerul evacuat. Aspirarea nu numai că pierde eficiența, deoarece o parte din praful aspirat se așează pe podea, dar poate fi și dăunătoare sănătății. Praful suflat se răspândește în aer și acest lucru poate cauza probleme, în special persoanelor cu dificultăți de respirație. La fel ca la clasa energetică, calitatea filtrării este indicată de literele A-G. Aspiratoarele cu cea mai eficientă filtrare, care pot fi găsite în clasa A, reușesc adesea să filtreze peste 99,8% din praful aspirat.

 1. d) Eficiența aspirării pardoselilor dure și a covoarelor

Din informațiile găsite pe eticheta energetică, eficiența aspirării este probabil cea mai importantă. La urma urmei, aceasta afectează cel mai semnificativ rezultatul aspirării în sine și astfel descrie cel mai bine cât de bine funcționează aspiratorul. Eficiența aspiratorului depinde de puterea de aspirație a acestuia, în combinație cu etanșeitatea aspiratorului și forma duzei. Pentru eficiența aspirării, dispozitivul primește două semne, deoarece eficiența aspirării podelelor dure și a covoarelor este împărțită. Podelele dure sunt, în general, mai bine aspirate, astfel încât rezultatele aspirării covorului pot fi adesea mai slabe, deoarece aspiratorul trebuie să poată scoate murdăria din țesătură. Pe lângă, de exemplu, calitatea filtrării, eficiența aspirării este evaluată în litere, pentru aspirarea de calitate și igienică este bine să se ajungă la clasa C și mai mare.

 1. e) Zgomot

Deși parametrul de zgomot poate să nu joace un rol la prima vedere, nu are nicio legătură cu puterea de aspirare sau consumul, care sunt caracteristici mai importante. Pe de altă parte, este bine să ne dăm seama că o creștere reglementată a puterii de aspirație va crește, de asemenea, zgomotul. Practic, este în primul rând un parametru asociat cu confortul utilizării aspiratorului ales. Există, de asemenea, aspiratoare care aspiră cu adevărat în liniște, deci nu numai că nu vă veți trezi vecinii, dar puteți chiar asculta muzică în timp ce curățați, ceea ce este cu siguranță mai plăcut.

Valorile sonore ale aspiratoarelor sunt date în decibeli (dB), dar majorității utilizatorilor obișnuiți le este greu să-și imagineze cât de zgomotos este aspiratorul. În același timp, diferența de 10 dB este deja semnificativă și cu adevărat audibilă. Valorile în jur de 50 dB sunt foarte bune, adică valoarea televizorului pornit la volum normal. Veți întâlni adesea cazul în care pe măsură ce prețul scade, zgomotul va crește. La 80 dB și mai mult, veți avea deja un zgomot comparabil cu un tunel de metrou. Pentru comparație, este bine să menționăm, de exemplu, o mașină de spălat, care ajunge la aproximativ 50 dB la spălare și 70 dB la centrifugare.

Filtre

Filtrarea și, la fel ca în cazul aspirației, designul general al aspiratorului sunt indisolubil legate de performanță. Cu filtrele de calitate slabă, veți aspira întotdeauna același praf de jur împrejur, cu un corp de aspirator imperfect conceput, de asemenea, nu veți obține rezultate ideale. Aspiratoarele au de obicei două sau trei etape de filtrare:

 1. Săculețul – În cazul unui aspirator cu sac, sacul acționează ca primul filtru pentru a preveni aspirarea particulelor de praf în motor. Sacii pot fi textile sau din hârtie, simple sau multistrat. Există chiar și saci care ating calitatea filtrelor HEPA datorită capacității lor de filtrare, acestea fiind adesea denumite saci HEPA. Acordați atenție descrierilor producătorului pentru aspiratoarele cu saci, deoarece acestea numără deseori sacul ca pe o etapă de filtrare și, de exemplu, atunci când utilizați saci HEPA, nu mai pun filtrul de ieșire HEPA în aspirator. Descrierea filtrării poate fi un pic înșelătoare și este bine să ne concentrăm asupra ei.
 2. Filtru de intrare – acest filtru protejează motorul aspiratorului de aspirația prafului, este situat în partea din spate a compartimentului pentru sac. Este recomandat să îl înlocuiți cu fiecare nou ambalaj de saci, uneori face parte chiar dintr-un astfel de ambalaj.
 3. Filtru de ieșire – probabil cea mai importantă etapă de filtrare este filtrul de evacuare, care asigură că rămâne cât mai multă murdărie în interiorul aspiratorului și nu intră în cameră cu aerul suflat. Prin urmare, ne vom concentra asupra filtrelor de ieșire un pic mai detaliat.

În general, cele mai aproape de perfecțiune și, de asemenea, cele mai utilizate filtre de ieșire sunt filtrele HEPA, la care cu cât este mai mare numărul din numele filtrului, cu atât este mai bun (de exemplu, HEPA 13 atinge o eficiență de 99,95%). Unii producători includ, de asemenea, straturi ale sacului interior în numărul de filtre, care pot distorsiona. În cele din urmă, cel mai bun lucru pentru tine va fi să te orientezi în funcție de eticheta energetică sau clasa de puritate a aerului suflat, care va fi întotdeauna legată de calitatea filtrului. Altfel, este pentru persoanele alergice care nu pot folosi un aspirator fără anumite filtre.

EPA, HEPA, ULPA

Când căutați aspiratorul ideal, veți întâlni cu siguranță una dintre abrevierile EPA, HEPA sau ULPA, care indică tipul de filtru. Este EPA mai rău decât HEPA, sau cum să știți abrevierile? Anterior, toate aceste tipuri de filtre erau unificate sub abrevierea HEPA, urmată de un număr, de obicei de la 10 la 13. Abrevierea HEPA reprezintă termenul de „eficiență ridicată a particulelor”, adică numărul exprimă apoi gradul de eficiență al filtrului. Noua clasificare internațională a filtrelor de aer a împărțit filtrele HEPA existente în trei grupe în funcție de eficiență, creând astfel tipurile actuale de EPA și ULPA. Pe scurt, HEPA 10 și EPA 10 descriu același filtru și sunt doar un nume mai vechi și mai nou.

Și exact cât de eficiente sunt filtrele EPA, HEPA sau ULPA? Foarte mult, de exemplu, variantele EPA 12 și HEPA 13 nu mai eliberează niciun procent de microparticule de dimensiunea 0,1-0,3 micrometri. Nu am menționat încă filtrele ULPA și, după cum puteți vedea în tabel, numerotarea filtrelor ajunge la 17. Cu toate acestea, nu veți găsi un astfel de aspirator pe piața actuală, cea mai înaltă clasă de filtrare utilizată este HEPA 13. Filtrele HEPA 14 și ULPA 15-17 sunt prea eficiente pentru modelele de aspiratoare existente, iar rezistența lor ridicată la aer ar reduce puterea de aspirație a dispozitivului.

Grupul filtrelor Clasa filtrării Eficiența (%)
EPA E 10 min. 85
EPA E 11 min. 95
EPA E 12 min. 99,5
HEPA H 13 min. 99,95
HEPA H 14 min. 99,995
ULPA U 15 min. 99,9995
ULPA U 16 min. 99,99995
ULPA U 17 min. 99,999995

Greutate și ergonomie

Cu un dispozitiv precum un aspirator, greutatea afectează în mod semnificativ confortul manipulării, deci este bine să vă amintiți atunci când alegeți. Veți simți greutatea mai mare, în special atunci când transportați aspiratorul pe scări, dar înseamnă și disconfort, mai ales pentru utilizatorii mai în vârstă sau pentru persoanele mai puțin mobile. Într-un magazin, un aspirator poate părea ușor, dar rețineți că îl veți purta adesea atunci când aspirați spații mai mari. Luați în considerare, de asemenea, dacă va fi utilizat de vârstnici sau copii. Greutatea totală depinde de designul aspiratorului și este adesea legată de performanța acestuia, greutatea mai mare se datorează de obicei performanței ridicate, de exemplu la aspiratoarele multifuncționale și industriale.

Lungimea cablului aspiratorului este, de asemenea, importantă. Dacă cablul este prea scurt, va trebui adesea să opriți aspiratorul și să îl reconectați la o altă priză sau puteți constata cum cablul se deconectează singur, ceea ce nu aduce beneficii motorului aspiratorului. În magazinele online, veți găsi parametrul „Raza de acțiune” în descrierea aspiratorului, care se referă la distanța aspiratorului de la priză cu utilizarea maximă a cablului. De obicei, este mai mare decât lungimea specificată a cablului, deoarece lungimea tubului și a aspiratorului în sine sunt adăugate.

Criteriul ergonomiei poate juca, de asemenea, un rol, deși este dificil să se determine dintr-o privire ceea ce este esențial. Lucrurile de căutat includ locația altor accesorii și duzele aspiratorului. Unele tipuri le au montate direct pe tubul telescopic sau pe corpul aspiratorului sau depozitate într-un compartiment special al aspiratorului. Deci sunt imediat la îndemână și nimic nu le împiedică utilizarea. Alte aspiratoare nu permit atașarea accesoriilor, așa că vor rămâne fie în cutia de la aspirator, fie depozitate undeva în dulap. În cele din urmă, acest lucru poate însemna că, în loc să le scoateți și apoi să le puneți la loc, preferați să nu le folosiți deloc și să utilizați doar duza de bază, ceea ce este cu siguranță un păcat. Dacă aveți mobilier tapițat, de exemplu, și intenționați să utilizați frecvent duze speciale, asigurați-vă că vă amintiți acest criteriu.

Echipament

Accesoriile de bază includ o duză mică, pe care o puteți folosi în colțuri inaccesibile sau chiar în pliuri de tapițerie, și o duză pentru podele dure. Majoritatea utilizatorilor, în special proprietarii de animale de companie sau cei cu părul lung, vor aprecia și peria turbo, care va facilita aspirarea covoarelor. Reglajul telescopic al conductei de aspirație este avantajos, lucru pe care îl veți aprecia atunci când aspirați colțurile superioare ale încăperilor.

După cum s-a menționat deja, este întotdeauna mai convenabil atunci când compartimentul pentru accesorii este direct poziționat în corpul aspiratorului și îl veți avea întotdeauna la îndemână. Ajutoarele neprețuite sunt indicatori de umplere a sacului și înfundarea filtrului, eliminând astfel necesitatea de a deschide aspiratorul și de a verifica după fiecare utilizare. Când îl folosiți mult timp, veți aprecia cu siguranță funcția Soft Start, care pornește treptat aspiratorul și astfel protejează motorul și îi prelungește durata de viață.

Aspirarea diferitelor tipuri de pardoseli va face mai ușoară reglarea puterii, astfel încât duza nu va aspira prea tare pe pardoselile dure. Unele aspiratoare vă permit să reglați puterea direct pe mânerul furtunului de aspirație, economisind astfel timp și efort suplimentar pe care le-ați cheltui atunci când reglați dispozitivul în sine. În plus, punctele precum roțile moi sau bara de cauciuc pot aduce puncte. La început, nu trebuie să le acordăm suficientă importanță, dar cu o utilizare prelungită sunt apreciate în mod corespunzător.

Iar standardul absolut astăzi este înfășurarea automată a cablului de alimentare, care vă va scuti de efortul și timpul petrecut pentru o înfășurare lungă și desfacerea cablului. Un alt lucru mic care poate nu joacă un rol semnificativ pentru unii, dar pentru alții este foarte important, este modul în care curățați aspiratorul. Este avantajos dacă puteți alege între poziția orizontală și verticală a aspiratorului.

Mărcile preferate ale aspiratoarelor

La fel ca alte aparate de uz casnic, aspiratoarele sunt produse în principal de mărci tradiționale, care își dezvoltă propriile tehnologii pentru a facilita curățarea. În rândurile următoare vă vom prezenta pe scurt cele mai populare dintre ele. Dacă sunteți interesat de mai multe informații despre anumite mărci, puteți citi articole dedicate producătorilor individuali.

Aspiratoare Bosch

Compania germană Bosch aduce pe piață peste 150 de tipuri de aspiratoare. Acestea includ aspiratoare clasice, verticale, dar și industriale. Ei excelează în principal în zgomot redus și economii de energie. Cu excepția modelelor mai vechi, aspiratoarele Bosch pot aspira și podele dure. Clasa de aspirare a covorului este C, adică medie. În ceea ce privește prețul, aceasta este o clasă medie mai mare.

Aspiratoare Electrolux

Gama de aspiratoare de la compania suedeză Electrolux constă în principal din modele clasice cu sac sau fără sac. Aspiratoarele verticale sunt de asemenea reprezentate într-o mică măsură. Aspiratoarele Electrolux se laudă cu o eficiență peste medie. Aspirarea pardoselii dure este în clasa A, ca la majoritatea concurenților. Un sistem de filtrare de înaltă calitate garantează, de asemenea, emisii reduse de praf în timpul aspirării și poate fi clasificat și în categoria A. Cu toate acestea, performanța de aspirare a covoarelor este peste medie, care atinge clasele B și C. Ultimele modele ajung chiar la categoria AAAA.

Aspiratoare Sencor

Oferta de aspiratoare originale de la marca japoneză Sencor include în jur de 40 de modele. Cele mai multe dintre ele sunt aspiratoare clasice cu sac și fără sac. Dispozitivele verticale au doar o mică parte. Din punct de vedere al eficienței, aceste aspiratoare sunt potrivite în special pentru curățarea podelelor dure, unde ating clasa de eficiență A. Cu toate acestea, au o problemă cu aspirarea covoarelor. Cele mai multe modele sunt din clasa D. Acestea sunt aspiratoare accesibile.

Aspiratoare Rowenta

Pe piață putem întâlni aproximativ o sută de produse care poartă însemnele companiei germane Rowenta. Marea majoritate a acestora sunt modele clasice cu saci. Aspiratoarele verticale sunt reprezentate foarte puțin. Prerogativa acestor ajutoare este eficiența energetică, deoarece aparțin clasei A sau A +. Se ocupă cu aspirarea podelelor fără probleme și curăță covoarele în mod satisfăcător. Majoritatea se încadrează în clasa C, dar modelele din cele mai înalte serii au și clasa AAAA. Nivelul de zgomot al acestor produse este mediu, în jur de 75 dB.

Aspiratoare ETA

Compania cehă ETA oferă în prezent peste 80 de modele de aspiratoare. Se concentrează pe modelele clasice cu saci, dar veți găsi și aspiratoare verticale, fără sac sau de mână. Punctul forte al acestor dispozitive este aspirarea podelelor dure. Acest lucru este indicat de clasa A. Cu toate acestea, are probleme cu aspirarea covoarelor. Evaluarea variază între clasele C și D. Majoritatea modelelor sunt economice și aparțin clasei A sau B. Dar veți întâlni și modele din cea mai proastă clasă F. Medie nu este doar performanța, ci și prețul.

Aspiratoare Concept

Compania cehă Concept vinde peste 50 de modele de aspiratoare. O mare parte dintre acestea sunt aspiratoare clasice cu sau fără saci. Cu toate acestea, sunt reprezentate și dispozitivele verticale. Aspiratoarele concept manipulează bine podelele dure, acestea se încadrează în clasele A și B. Cu toate acestea, au o problemă cu aspirarea covoarelor, acolo atingând doar performanța claselor D și E, care este cel mai prost nivel posibil. Aceste aspiratoare, din punct de vedere al prețului, sunt sub medie.

Aspiratoare Dirt Devil

Aspiratoarele companiei americane Dirt Devil se caracterizează în principal prin tehnologia ciclonului, care este brevetul de bază al acestui brand. Prin urmare, acestea sunt modele fără sac. Aceste aspiratoare au clasa A nu numai pentru aspirarea podelelor dure, ci și pentru emisia de particule de praf. La aspirarea covoarelor rezultatele sunt mult mai slabe, vom întâlni și modele cu clasa D. Avantajul este însă eficiența energetică marcată de literele A sau A +. Prețul este mediu, la ca și zgomotul care este de aproximativ 75 dB.

Aspiratoare Dyson

Produsele mărcii britanice Dyson sunt recunoscute la prima vedere datorită designului lor futurist cu un container transparent. Această companie produce numai aspiratoare cu ciclon, adică fără sac. Aspiratoarele verticale și de mână sunt de asemenea o variantă. Se mândrește cu clasa A în puritatea aerului suflat. Acestea gestionează bine aspirarea podelelor dure, sunt evaluate cu clasa A sau B. Cu toate acestea, au probleme cu aspirarea covoarelor, în timp ce cele mai proaste modele se încadrează și în categoria D. Aspiratoarele sunt relativ zgomotoase, până la 80 dB. Prețul este, de asemenea, peste medie. Cu toate acestea, performanța mai slabă este compensată de tehnologiile utilizate.

Aspiratoare Hoover

Inițial o companie americană, Hoover, a cărei parte europeană este acoperită de Candy Group, oferă aproape 200 de modele de aspiratoare de toate modelele de pe piața internă. Pe lângă cele clasice, putem găsi și modele verticale și de mână cu tehnologie cu sac sau fără sac. Aspiratoarele Hoover au și performanțe ridicate și eficiență energetică. El reprezintă clasele A și superioare în toate disciplinele, inclusiv emisia de praf și aspirarea covoarelor. În valorile medii sunt incluse atât zgomotul, cât și prețul.

Aspiratoare Kärcher

​ Compania germană Kärcher produce diverse dispozitive de curățare, în principal pentru uz industrial. Dar produce și dispozitive pentru gospodării. Aspiratoarele galbene pentru uz casnic nu fac excepție. Acestea sunt foarte eficiente la aspirarea pardoselilor dure și emit un minim de praf la aspirare. De asemenea, sunt eficiente din punct de vedere energetic, aparțin clasei A sau A +. Au rezultate mai slabe la aspirarea covoarelor. Acolo se încadrează în principal în clasele C și D. Datorită gamei largi de parametri oferiți, gama de prețuri este, de asemenea, variată.

Aspiratoare Philips

​ Aspiratoarele mărcii olandeze Philips sunt cel mai adesea dispozitive clasice cu saci. Dar puteți întâlni și modele verticale și fără saci. Aceste produse obțin performanțe bune marcate cu clasa A sau A + în mai multe domenii – eficiență energetică, emisii de praf sau aspirarea pardoselilor dure. Au performanțe mai slabe la curățarea covoarelor, unde se încadrează în categoriile C și D sub medie.

Aspiratoare Zelmer

Inițial o companie poloneză, care face acum parte din gigantul german BSH, oferă aproximativ 30 de modele. Acestea sunt în principal dispozitive multifuncționale care, pe lângă curățarea chimică, oferă și o variantă umedă. Aceste aparate obțin rezultate bune în ceea ce privește consumul de energie, emisiile de praf, dar și aspirarea podelelor dure. Totuși, ceea ce nu fac foarte bine este aspirarea covoarelor, unde ajung la a doua categorie cea mai proastă marcată cu litera E.

 


Cum v-a ajutat acest articol?
Vom fi fericiți pentru feedback-ul dvs.

Aspiratoare clasice
Průměrné hodnocení 5 z 9 hlasů