Test comparativ și recenzii ale celor mai bune televizoare

Televizoarele fac parte integrantă din toate gospodăriile. În timp ce acum zece ani era principala sursă de divertisment și informații, astăzi poziția lor a scăzut ușor în favoarea internetului. Cu toate acestea, acestea sunt încă populare ca sursă de divertisment ușor și știri de acasă și din întreaga lume. Trebuie adăugat că pentru multe familii sunt atât de importante încât au cel puțin un televizor în practic fiecare cameră de zi a apartamentului.

Tipul de tehnologie utilizată pentru redarea imaginii joacă un rol cheie în selecție. Al doilea parametru important constă în diagonală, de care depinde cel mai mult prețul receptorului. Cu toate acestea, merită să vă concentrați asupra altor aspecte care afectează calitatea imaginii, cum ar fi contrastul, răspunsul, rata de reîmprospătare sau luminozitatea. Doar amestecarea lor adecvată vă va asigura că sunteți cu adevărat mulțumit. Acordați atenție consumului de energie, performanței difuzoarelor și diferitelor funcții suplimentare. Astăzi, televizorul nu trebuie să fie folosit doar pentru vizionarea mai multor canale în cadrul emisiunilor terestre și de multe ori devine centrul multimedia al întregului apartament.

Adevărul este că în ziua de azi probabil că nu veți găsi o gospodărie care nu deține un televizor, decât dacă proprietarul a decis să facă acest pas din propria sa convingere. De aceea oferta diferitelor modele este cu adevărat largă. Cu atât mai mult este importantă o selecție atentă, astfel încât să fiți mulțumit de caracteristicile și durabilitatea dispozitivului. Deoarece există mulți parametri, este posibil să nu fiți sigur de ceva. În acest caz, consultați articolul nostru Cum să alegeți un televizor.


Cele mai bune televizoare conform evaluărilor și recenziilor utilizatorilor

Ordinea Produsul Diagonala (cm) Tip ecran Prețul orientativ Prețul actual
Top 1 108 LED 1 lei Vizualizare oferte
Top 2 139 OLED 7.500 lei Vizualizare oferte
Top 3 80 LED 460 lei Vizualizare oferte
Top 4 125 LED 2.200 lei Vizualizare oferte
Top 5 127 LED 1.800 lei Vizualizare oferte

Cum să alegi un televizor

Televizoarele sunt unele dintre cele mai uzuale aparate dintotdeauna. Dar cum să alegi un televizor? Aceasta poate fi o problemă foarte dificilă pentru consumatorul neinițiat. Odată cu dezvoltarea unui număr mare de tehnologii pe care televizorul le adoptă, pe de o parte, se deschid numeroase posibilități noi pentru clienți, pe de altă parte, deciziile lor de cumpărare devin mult mai complicate. Televizizorul de mult nu mai are rolul unui receptor de semnal de televiziune.

De exemplu, dispozitivele noi pot oferi, de asemenea, o conexiune la Internet sau vă pot oferi o experiență unică de vizionare a imaginilor 3D, a ecranelor curbate și a rezoluției Ultra HD foarte ridicate. Următorul articol prezintă specificațiile individuale caracteristice televizoarelor de astăzi și este conceput ca un ghid de cumpărături pentru decizia dumneavoastră. Cu alegerea corectă a fiecărui parametru menționat, veți obține combinația ideală exact adaptată cerințelor dumneavoastră și veți alege televizorul potrivit.

  • Clarificați categoria de preț a televizorului în funcție de opțiunile de preț.
    • Selectați diagonala corespunzătoare în funcție de preferințele și dimensiunile locației în care doriți să amplasați televizorul.
    • Nu cumpărați un televizor cu o rezoluție mai mică decât HD ready (consultați capitolul despre rezoluție).
  • Verificați intrările și tehnologiile televizorului selectat pentru a evita posibilele probleme de compatibilitate cu posibilele dispozitive de conectare (USB, conexiune wifi, HDMI etc.).
    • Încercați să căutați recenzii ale utilizatorilor despre modelul selectat pe Internet sau parcurgeți recenziile noastre pe Arecenze.cz, acestea vă vor oferi adesea informații foarte utile.

Tehnologia de afișare

În prezent, aveți la dispoziție patru tipuri de televizoare care diferă ca performanță în diferite domenii. În general, nu este posibil să spunem care tehnologie este cea mai potrivită, deoarece fiecare dintre ele are punctele sale forte precum și cele slabe. Capitolul următor va descrie diferitele tehnologii și va menționa avantajele și dezavantajele acestora. Pe baza specificațiilor discutate mai jos, este bine să stabiliți prioritățile și să alegeți varianta ideală în consecință.

Televizoare cu plasmă

Televizoarele cu plasmă nu funcționează pe principiul iluminării de fundal al ecranului, dar panourile lor emit direct lumina pixelilor individuali. Acest lucru are ca rezultat un răspuns TV foarte rapid, unghiuri de vizualizare bune și un afișaj excelent al culorilor închise. Pe de altă parte, aduce, de asemenea, o durată de viață mai scurtă a panoului sau așa-numita ardere a imaginii. Acesta este efectul pe care imaginea redată rămâne în imagine pentru o vreme, dacă este afișată pe ecran pentru o lungă perioadă de timp. În trecut, televizoarele cu plasmă erau, de asemenea, asociate cu un consum mai mare de energie, dar produsele de astăzi din această tehnologie consumă deja aceeași cantitate de energie ca LCD-urile.

Avantaje Dezavantaje
Răspuns rapid Durată de viață mai scurtă
Unghiuri bune de vizualizare Arderea imaginii
Afișare excelentă a culorilor întunecate Pentru modelele mai vechi, consum mai mare de energie electrică

Televizoare LCD

Principala diferență în comparație cu televizoarele cu plasmă este iluminarea de fundal a ecranului. Televizoarele LCD (în engleză Liquid Crystal Display) folosesc tuburi pentru a ilumina, care strălucesc și astfel luminează ecranul. Televizoarele LCD sunt cele mai utilizate tehnologii astăzi, deoarece oferă o iluminare de fundal mai uniformă, sunt mai puțin costisitoare și nu ard imaginea. Dezavantajele lor sunt un răspuns mai lent, o afișare mai slabă a culorilor întunecate sau unghiuri de vizualizare puțin mai slabe.

Avantaje Dezavantaje
Lumina de fundal Răspuns lent
Preț scăzut Afișaj mai rău a culorii negre
Unghiuri de vizualizare mai rele

Televizoare LED

Sunt de fapt un tip de televizor LCD (în engleză Light-Emitting Diode), dar datorită altei tehnologii de iluminare din spate oferă o calitate comparabilă cu televizoarele cu plasmă. O iluminare de fundal mai bună înseamnă, de asemenea, un consum redus de energie, o mai bună reproducere a culorilor, luminozitate și o durată de viață foarte lungă. Cu toate acestea, unghiurile de vizualizare mai slabe și un preț ridicat rămân un dezavantaj.

Avantaje Dezavantaje
Consum redus Unghiuri de vizualizare mai rele
Ecran color bun Preț mai mare
Viață lungă

Televizoare OLED

Un alt tip de televizor este OLED (Organic Light-Emitting Diode), care, la fel ca televizoarele cu plasmă, nu utilizează iluminarea de fundal, astfel încât oferă un afișaj adevărat de culoare neagră și un răspuns fulger. Televizoarele OLED sunt cele mai tinere dintre toate menționate și datorită celor mai moderne tehnologii de producție, producătorii sunt capabili să ofere variante foarte subțiri de panouri, ceea ce poate fi un avantaj datorită mobilității ușoare a televizorului. Un alt avantaj este consumul redus de energie și unghiurile de vizualizare excelente. În esență, OLED-urile îmbunătățesc tehnologia LED, eliminându-le punctele slabe. Dezavantajul este, desigur, prețul mai mare asociat cu calitatea, iar televizoarele OLED mai vechi sunt adesea învinovățite pentru o durată de viață relativ mai scurtă. Deci, dacă nu vă pasă prea mult de preț, televizoarele OLED de calitate sunt cu siguranță cea mai bună alegere.

Avantaje Dezavantaje
Afișare bună a culorii negre Unghiuri de vizualizare mai rele
Răspuns rapid Preț mai mare
Consum redus
Panouri subțiri care permit o mobilitate ridicată

Televizoare QLED

Recent, așa-numitul QLED s-a luptat și pentru locul său sub soare cu tehnologia de afișare OLED. Iar diferența nu este doar o virgulă la prima literă. QLED este domeniul Samsung. Nu găsim iluminare de fundal în OLED-uri, deoarece lumina este generată de puncte individuale, care se reflectă și într-un consum mai mare în funcție de câte puncte sunt aprinse și cât de mult. QLED, pe de altă parte, se bazează pe lumina de fundal clasică LCD, iar producătorul susține, de asemenea, că a atins nivelul televizoarelor OLED în calitate de afișare.

Pentru a obține calitatea necesară, tehnologia QLED se bazează pe un ecran LCD cu punct cuantic. Noua generație de televizoare folosește aluminiu, care a îmbunătățit semnificativ fidelitatea culorilor atunci când este privit din unghiuri oblice. Luminozitatea generală a crescut, de asemenea, și se folosește un nou tratament de suprafață care reduce reflexia luminii. Afișajul QLED are un contrast mai mare, dar rămâne în urmă față de afișarea culorii negre, reducând în același timp necesarul de energie al televizorului.

Prin urmare, abrevierea QLED poate fi înțeleasă ca o combinație de puncte cuantice și tehnologie LED, care ia aspecte pozitive de la ambele. Puteți vedea o comparație a vizualizărilor OLED și QLED în următorul videoclip.

Interesant este că la sfârșitul verii anului 2018, Samsung a introdus chiar primul televizor cu tehnologie QLED și calitate de rezoluție 8K.

Diagonala

Diagonala este distanța a două puncte finale diagonal opuse de pe ecranul televizorului. Această cifră este exprimată cel mai adesea în inci (1 inch = 2,54 cm). După cum s-a menționat la începutul textului, diagonala trebuie aleasă în funcție de posibilitățile și preferințele dumneavoastră spațiale. Pentru cel puțin o înțelegere de bază și o mai bună orientare a numerelor, anexăm un tabel care menționează dimensiunea corectă a diagonalei, în funcție de distanța vizualizatorului de la televizor:

Distanța vizualizatorului față de televizor (în metri) Diagonala adecvată (inci)
Până la 1,8 m 17″ – 27″
1,9 m – 2,5 m 27″ – 40″
2,6 m – 3,6 m 40″ – 47″
3,7 m – 4,2 m 47″ – 56″
Peste 4,3 m 56″ și mai mult

Această distanță este calculată astfel încât, având în vedere dimensiunea camerei, puteți vizualiza cu ușurință întreaga imagine. Alegerea diagonalei corecte este, de asemenea, influențată în mare măsură de rezoluție, diagonalele mari cu rezoluție scăzută pot distorsiona foarte neplăcut imaginea (vezi capitolul despre rezoluție). Diagonalele cuprinse între 80 – 100 cm (30 – 40 inci) pot fi descrise ca diametrul televizoarelor de astăzi. Cu toate acestea, depinde foarte mult de obiceiurile și preferințele dumneavoastre și, prin urmare, nu este nimic special dacă vă abateți de la media declarată.

Rezoluția

Rezoluția exprimă numărul maxim posibil de pixeli afișați pe ecranul televizorului. O rezoluție mai mare afișează mai multe informații pe ecran (zonă de afișare mai mare), dar în detrimentul acestora, informațiile afișate sunt mai mici. În prezent, puteți găsi doar trei tipuri de rezoluție pe piața TV.

Ready HD (1366×768 px) Potrivit pentru primirea unui semnal TV simplu
Full HD (1920×1080 px) Vă permite să urmăriți emisiuni de înaltă definiție (potrivite pentru a juca jocuri și a viziona DVD-uri)
Ultra HD (4k) (3480×2160 px) Potrivit pentru vizionarea imaginilor de înaltă definiție (Blu-ray, jocuri noi)

HD Ready (cel mai adesea 1366×768 px)

Este încă o rezoluție relativ frecvent utilizată. Numărul de pixeli este cel mai adesea în raportul 1366×768. Aceasta este deja o variantă relativ depășită a afișajului și nu oferă o imagine aproape la fel de bună ca a televizoarele mai noi cu rezoluții mai mari. Va fi suficient ca bază pentru primirea unui semnal TV, dar dacă intenționați să rulați alte activități pe televizor (conectarea consolelor de jocuri, vizionarea unui DVD), cu siguranță va merita să investiți într-un televizor de înaltă rezoluție.

Full HD (1920×1080 px)

În trecut, Full HD a fost considerat o tehnologie revoluționară, astăzi este un standard comun. Rezoluția Full HD oferă un raport de 1920×1080 pixeli, care vă permite să urmăriți semnalul în calitate HD. Astfel, oferă o redare relativ clară a detaliilor și, în raport cu prețul la performanță, este o variantă avantajoasă. De aceea, Full HD este în continuare cea mai utilizată rezoluție, deși producătorii au intrat pe piață cu rezoluții mult mai mari. Dacă intenționați să utilizați televizorul în alte scopuri decât primirea unui semnal TV, alegerea rezoluției corecte ar trebui să înceapă în categoria Full HD. Un număr mai mic de pixeli nu mai este potrivit pentru ecranele de astăzi atunci când vizionați filme sau jucați jocuri, deci Full HD este cu siguranță standardul minim pe care ar trebui să îl cumpărați atunci când achiziționați un televizor.

Ultra HD (rezoluție 4k 3840x2160px)

Adesea denumită ca și 4K. Rezoluția Ultra HD oferă 3840×2160 pixeli, punând-o înaintea tuturor tehnologiilor menționate mai sus. Oferă o imagine foarte fină și o plăcere vizuală excelentă. Cu toate acestea, dacă intenționați să utilizați televizorul doar pentru a primi un semnal TV, investițiile în rezoluția 4K sunt aproape irelevante pentru dumneavoastră. Marea majoritate a posturilor de televiziune nu difuzează într-o rezoluție atât de înaltă, astfel încât funcția ar rămâne neutilizată. Cu toate acestea, o astfel de rezoluție înaltă vă va fi utilă dacă intenționați să utilizați televizorul în scopuri multimedia (vizionarea Blu-ray, jocuri etc.). Cea mai recentă dezvoltare a Ultra HD aduce cu sine și o nouă dimensiune a rezoluției, așa-numitul 8K, care oferă o rezoluție de 7680×4320 pixeli. Această rezoluție este disponibilă în mod obișnuit pe televizoarele de cea mai înaltă calitate la prețuri mai mari. Un capitol special este rezoluția de 16K, pe care probabil nu o veți întâlni la televizoarele care sunt disponibile în mod obișnuit în magazine.

Contrastul

Contrastul măsoară intensitatea culorilor afișate pe ecranul televizorului. Acesta joacă un rol foarte important în privirea la televizor în condiții normale de zi, când soarele strălucește. Contrastul se exprimă prin raportul dintre luminozitatea alb-negru, exprimată în lux. Formatul rezultat poate fi, de exemplu, 1000: 1. Cu cât televizorul va avea contrastul mai mare, cu atât va fi mai viu și mai realist afișajul color. Valorile comune ale contrastului sunt în jur de 1500: 1.

Cu toate acestea, este foarte important să distingem contrastul static clasic de contrastul dinamic, care folosește o scară diferită și astfel atinge valori de câteva ori mai mari. Contrastul dinamic indică diferența de contrast dintre două părți ale ecranului, una complet albă și cealaltă neagră. Cel static măsoară, de asemenea, diferența de contrast pe ecran, dar în maniera diferențelor dintre câmpurile imaginare de tablă de pe ecran. Prin urmare, cel static, care are un efect mult mai mare asupra vizualizării imaginii, este mult mai relevant. Acest fapt reiese din faptul că scena din film nu va fi niciodată împărțită pe jumătate pe ecran, ceea ce se calculează de fapt prin contrastul dinamic.

Din motive de marketing, producătorii de televizoare declară adesea un contrast dinamic și este foarte dificil pentru clientul mediu să recunoască ambele concepte. Valorile contrastului dinamic sunt în jur de 10.000: 1 sau mai mari.

În concluzie, este demn de remarcat faptul că cea mai bună opțiune atunci când alegeți contrastul potrivit este fie testarea personală a televizorului, fie căutarea unor înregistrări pe Internet. După cum probabil v-ați dat seama, producătorii pot raporta adesea informații complet irelevante.

Răspuns

Răspunsul exprimă cât de repede televizorul are capacitatea de a converti o culoare în alta. Și aici, în calitate de consumatori, puteți ajunge la o scară inconsistentă și confuză, diferiți producători enumerând diferite opțiuni de măsurare a răspunsului din motive de marketing. La televizoarele moderne, pentru gri, se poate obține un răspuns mai mic de 5 milisecunde, în timp ce pentru alb, răspunsul durează de obicei mai mult de 10 milisecunde.

Astfel, producătorii declară în mod logic un timp de răspuns mai măgulitor pentru ei, cel pentru gri. Limita maximă potrivită pentru televizoarele destinate utilizării normale (care nu joacă jocuri solicitante) este atunci undeva la 10 milisecunde. Televizoarele cu răspuns lent ar putea provoca probleme majore atunci când vizionați filme în mișcare rapidă sau jucați jocuri mai solicitante pe consola de conexiune.

Rata de reîmprospătare

Rata de reîmprospătare exprimă capacitatea televizorului de a reda un anumit număr de cadre într-o secundă și este exprimată în Hz (hertz). Din păcate, rata de reîmprospătare este, de asemenea, afectată în mod semnificativ de diferite trucuri de marketing și, din nou, diferiți producători folosesc metode diferite de calcul ale ratelor de reîmprospătare. Rata de reîmprospătare măsurată standard este de obicei cuprinsă între 60 Hz și 240 Hz. Cu toate acestea, diferite modificări ale producătorului fac relativ imposibil ca clientul să se orienteze corect. Puteți întâlni, de exemplu, frecvența 800 Hz MCI, 900 Hz CMR și altele asemenea, în care literele după frecvență exprimă metoda foarte diferită prin care se calculează frecvența.

Prin urmare, este foarte recomandabil să căutați frecvența reală pe Internet sau, dacă este cazul, în manualele de internet pentru televizorul în cauză. Dacă puteți găsi cifra reală, ați câștigat și alegeți o frecvență cu valori peste 100 Hz, ceea ce va asigura o afișare lină a jocurilor provocatoare și a scenelor de film cu ritm rapid.

Luminozitate

Exprimă luminanța televizorului măsurată atunci când este afișată în alb. Se exprimă în unități de luminozitate – candelabre (cd). În general, se crede că luminozitatea mai mare are ca rezultat o calitate a imaginii mai bună, dar această presupunere este pusă la îndoială de unii experți. Luminozitatea este deosebit de importantă în condiții de luminozitate, cum ar fi lumina zilei, dar în condiții de noapte întunecată, luminozitatea ridicată poate fi, de asemenea, dăunătoare. De aceea, vă recomandăm să alegeți televizoare în jur de 500 cd / m2 atunci când selectați.

Consum

Consumul de energie electrică poate afecta în mod semnificativ investiția suplimentară cheltuită pentru funcționarea televizorului. Dacă cumpărați un televizor cu ecran mare și o mulțime de funcții solicitante, va trebui în mod logic să vă bazați pe un consum mai mare decât erați obișnuiți de la televizoarele vechi. Cu toate acestea, dacă aveți grijă atunci când alegeți un televizor, puteți obține și unul care va economisi energie electrică cât mai mult posibil și va preveni astfel surpriza neplăcută atunci când plătiți facturile de energie electrică.

Producătorii se referă adesea la consumul de energie al modelului în wați atunci când enumeră parametri produselor lor. Valoarea de intrare a energiei corespunde consumului de energie electrică într-o oră, aici unitatea de watt-oră este deja utilizată. Consumul la televizoare este cel mai adesea dat în kilowați-oră pe an (kWh / an). Desigur, va fi afectat și de frecvența de utilizare, de nivelul de luminozitate și altele asemenea.

Pentru majoritatea modelelor obișnuite, consumul pe an ar trebui să fie de aproximativ 100 kWh. Modelele mai solicitante pot consuma până la 200 kWh / an, dar aceasta este deja o valoare limită pe care nu trebuie să o depășiți atunci când alegeți un televizor. Consumul unui televizor poate fi indicat și de clasa sa de eficiență energetică, care conform standardelor Uniunii Europene evaluează dacă aparatul este eficient din punct de vedere al consumului său.

Eticheta energetică

​Atât consumul în sine, cât și gradul de eficiență energetică sunt date care pot fi găsite în manualul de utilizare sau pe eticheta de consum a televizorului. Necesitatea furnizării de etichete energetice a televizoarelor se bazează pe Regulamentul Comisiei nr. 1062/2010.

Dacă ați întâlnit deja eticheta, de exemplu, atunci când ați ales un alt aparat, probabil că nu veți avea probleme să o înțelegeți. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu conținutul etichetelor energetice, am pregătit informații descriptive.

a) Clasa energetică – exprimă nivelul consumului de energie electrică, cel mai economic este clasa A ++, puteți găsi și clase A +, A, B, C, D, E, sortate alfabetic de la cele mai economice la cele mai puțin economice. Televizoarele cu clasa energetică A și A + apar cel mai adesea în gospodării.

b) Consum de energie – este indicat în wați (consum de energie) și măsoară consumul normal al televizorului pornit într-o oră (wați-oră).

c) Consumul anual de energie – exprimă consumul de energie pentru un an în kWh. Prețul unui kWh variază în funcție de locația reședinței dumneavoastră și de furnizorul de energie. Cu un simplu recalcul, vă puteți face o idee relativ ușoară despre consumul real.

d) Diagonală în centimetri și inci – indică dimensiunea diagonalei. Dacă acest concept nu vă este clar, studiați capitolul despre diagonale.

e) Simbolul comutatorului de alimentare – acest simbol apare pe televizoarele care au un comutator de alimentare care nu consumă mai mult de 0,01 wați de energie.

Unghiuri de vizualizare

Unghiul de vizualizare este unghiul maxim din care televizorul poate fi vizualizat fără a degrada calitatea informațiilor afișate. Desigur, un unghi de vizualizare mai mare înseamnă un confort mai mare pentru privitor, care nu trebuie să stea direct în fața televizorului, dar îl poate urmări și din colțul sufrageriei sale. În scopuri generale, televizoarele cu unghiuri de vizualizare cuprinse între 170 și 180 ° vor fi suficiente.

Tehnologia 3D

Tehnologia tridimensională permite privitorului să perceapă imaginea vizualizată spațial și creează astfel o experiență mai realistă de vizionare a conținutului. Televizoarele 3D sunt o tendință recentă și nu mai este doar privilegiul televizoarelor achiziționate pentru sume astronomice. Cu toate acestea, este foarte important să rețineți că recepția semnalului TV în 3D este foarte limitată și această tehnologie poate fi utilizată aproape exclusiv în scopul lansării propriului dumneavoastră conținut multimedia. În majoritatea cazurilor, tehnologiile 3D actuale necesită utilizarea unor ochelari 3D speciali, fără de care nu veți putea viziona deloc imaginea 3D, de aceea este indicat să verificați dacă ochelarii sunt incluși în pachetul televizorului dumneavoastră sau dacă va trebui să îi cumpărați singuri.

Tuner

Tipul de transmisie TV pe care este capabil să îl recepționeze, depinde de tuner. Standardul actual pentru difuzarea terestră regulată este DVB-T. Comparativ cu transmisia analogică utilizată anterior, aceasta oferă o transmisie mult mai stabilă, care nu este prea afectată de alte condiții, cum ar fi vremea sau interferența semnalului prin influențe externe.

Dacă noul dumneavoastră televizor acceptă DVB-T, este de fapt un înlocuitor încorporat pentru set-top box-ul cu care probabil sunteți obișnuit de pe televizorul dumneavoastră anterior. Apoi este necesar un tuner DVB-C pentru a primi televiziune prin cablu și un tuner DVB-S pentru a primi un semnal de satelit. Chiar dacă, de exemplu, în prezent nu aveți acces la cablu sau satelit, cu siguranță merită să cumpărați televizoare care au aceste tunere, deoarece vă pot economisi dificultatea de a obține înlocuitorii necesari pentru a primi un alt tip de semnal în viitor. Dar dacă descoperiți că televizorul dumneavoastră nu are unul dintre tunerurile moderne, nu trebuie să îl aruncați. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați un dispozitiv suplimentar, cum ar fi un receptor de satelit, sau un set de satelit complet.

DVB-T Conceput pentru a primi difuzări terestre normale
DVB-S Conceput pentru a primi emisiuni prin satelit
DVB-C Proiectat pentru recepția prin cablu

Intrări

Intrările TV permit conectarea la diferite alte dispozitive multimedia și astfel extind semnificativ utilizarea televizorului obișnuit. Baza absolută pe care și un televizor vechi de câțiva ani ar trebui să o aibă încorporată este o intrare pentru un cablu SCART. Un alt standard pe care ar trebui să insistați atunci când alegeți un televizor este intrarea HDMI, care vă permite să vă conectați la un alt dispozitiv, indiferent dacă este vorba despre o consolă de jocuri sau laptop.

Un tip mai vechi al acestei conexiuni este VGA, care mediază și conexiunile la alte dispozitive, dar nu oferă o transmisie la fel de bună ca HDMI. Foarte des puteți găsi și un port USB pe televizor, care vă permite să conectați un telefon sau o unitate flash clasică la televizor. Unele televizoare acceptă, de asemenea, capacitatea de a conecta carduri de memorie. În scopul conectării la Internet, televizoarele moderne au, de asemenea, un conector încorporat pentru LAN sau un receptor de rețele wireless wifi (WLAN).

Mai ales pentru televizoarele cu diagonale mai mici, care nu au suficient spațiu pentru a amplasa difuzoare de calitate, este important și așa-numitul „jack”, care permite conectarea difuzoarelor externe.

TV curbat

Televizorul curbat permite o vizualizare mai realistă a imaginii, deoarece fiecare punct al ecranului este echidistant de ochiul privitorului datorită tehnologiei speciale. Drept urmare, televizorul își înconjoară literalmente spectatorii cu conținutul difuzat.

Dezavantajul televizoarelor curbate poate fi considerat nevoia de a-l viziona direct din poziție frontală, deoarece laturile curbate nu permit în mod logic vizionarea din colțurile camerei. Se poate întâmpla cu ușurință ca, dacă vă uitați la televizor de pe canapea împreună cu întreaga familie, membrii ce stau pe lateral să aibă dificultăți la vizionare. Chiar și cu televizoarele curbate, ca și în cazul tehnologiei 3D, nu este doar un privilegiu al celor mai scumpe piese.

Smart TV

La fel ca televizoarele curbate și tehnologia 3D, televizoarele inteligente sunt un fenomen recent. Aceasta este o extensie a funcțiilor standard de conexiune la internet ale televizorului, aducând nenumărate posibilități noi utilizatorilor acestor dispozitive. Televizoarele inteligente au propriul lor sistem de operare și prin diverse aplicații permit, de exemplu, citirea e-mailurilor, vizionarea Youtube-ului sau conectarea la rețelele sociale. De asemenea, televizoarele inteligente vă permit să derulați conținut TV deja difuzat, astfel încât să le puteți folosi pentru a ajunge la filme care rulau pe televizor cu o zi înainte, de exemplu, și nu ați avut timp să le urmăriți.

Cele mai sofisticate televizoare inteligente pot oferi apoi utilizatorilor lor, de exemplu, control vocal sau gesturi de mișcare. Televizoarele inteligente pot fi achiziționate și în categorii de preț mai mici și astfel pot deveni disponibile pentru aproape toți clienții. Desigur, este important să luați în considerare dacă intenționați să utilizați funcții de televiziune inteligentă, deoarece plătiți suplimentar pentru includerea lor pe televizor și acestea rămân neutilizate pentru mulți utilizatori.

Locația TV

Ecranele plate de astăzi oferă o mai mare variabilitate în plasarea televizorului, decât a fost în cazul cu predecesorii lor mai mari. Le puteți pune pe un dulap sau pe un perete, de exemplu, există chiar și suporturi reglabile pe piață. Dar și locația televizorului are regulile sale, deci cum determinați locul potrivit?

Pe perete sau pe masă?

Desigur, această decizie depinde în mare măsură de gustul dumneavoastră. Dar este bine să luăm în considerare, de exemplu, greutatea televizorului. Modelele mai grele sunt mai sigure de plasat pe o masă, care poate face parte, de asemenea dintr-o bibliotecă. Cumpărarea unui suport de perete vă oferă posibilitatea de a se potrivi cu mobilierul din camera de zi în ansamblu, dacă doriți să păstrați întreaga cameră într-un singur stil, vă puteți gândi și la designul adecvat al canapelei.

Cât de sus?

Cel mai adesea în gospodărie găsim un televizor în sufragerie, dar de multe ori este și în dormitor sau bucătărie. Aceste informații au cel mai mare efect în special asupra înălțimii televizorului. În timp ce în camera de zi o persoană stă jos cel mai adesea, în dormitor, dimpotrivă, el mai degrabă stă intins și în bucătărie stă în picioare. Poziția televizorului ar trebui să corespundă cu aceasta, în toate cazurile este bine să rămâneți la înălțimea ochilor (centrul televizorului) sau să îl așezați cu câțiva centimetri mai jos. Nu ar trebui să aveți niciodată capul înclinat în timp ce priviți.

Fereastre

Nu este bine să așezați televizorul pe perete lângă fereastră și nici peretele opus nu este ideal. În primul caz, lumina de la fereastră vă va orbi, în al doilea caz, lumina de la fereastra opusă va fi reflectată pe ecran. Dacă nu aveți altă opțiune, vă recomandăm să alegeți cel puțin jaluzele sau perdele potrivite.

Televizorul viitorului

Domeniul tehnologiei televiziunii este în continuă evoluție și deseori producătorii individuali concurează la știri. Unele pot fi clasificate ca instrumente de marketing, dar alte idei pot fi considerate revoluționare. La târgurile recente pentru tehnologia televiziunii, au apărut mai multe propuneri cu privire la direcția în care se va dezvolta tehnologia televiziunii.

Televizor modular MicroLED

Compania sud-coreeană Samsung a introdus așa-numitul televizor modular cu tehnologie MicroLED. Este o idee revoluționară prin aceea că clientul cumpără orice număr de panouri LED fără margini pătrate, pe care le poate conecta între ele, astfel încât partițiile dintre ele să fie aproape invizibile. Poate construi televizoare de dimensiuni diferite, cu un raport de aspect selectat, ba chiar poate alege forme atipice. Odată ce conectați panourile împreună, inteligența artificială se va ocupa de interacțiunea părților individuale atunci când proiectați imaginea.

Cu un astfel de sistem, puteți construi un televizor imens pe practic întregul perete din sufragerie. Samsung a introdus chiar conceptul „The Wall”, care este un ecran cu o diagonală imensă de până la 219 „. Dacă cumpărați o mulțime de panouri, nu înseamnă că toate trebuie să producă o imagine TV. O posibilitate este că mai multe panouri vor servi ca televizor și în rest poți proiecta un perete cu un mediu de vis și accesorii.

Marele avantaj al acestei tehnologii este, desigur, variabilitatea sa. În plus, dacă deteriorați o parte a televizorului, de exemplu, puteți înlocui pur și simplu panoul, întregul dispozitiv nu se va sparge. În plus, inteligența artificială poate regla rezoluția în funcție de dimensiunea ecranului, calculează pixeli individuali, astfel încât să puteți aștepta cu nerăbdare o calitate imensă de 8K, de exemplu. Panourile individuale nu au componente organice, deci conform producătorului nu sunt supuse efectului de ardere (calitatea imaginii nu se deteriorează).

Televizorul care rulează

LG s-a concentrat recent pe mult așteptata tehnologie TV, care alunecă dintr-un stand special și este pe cale să trimită pe piață o versiune de 65 inch. Cu toate acestea, la început, va fi probabil o variantă foarte scumpă a mobilării caselor și apartamentelor cu design futurist și modern.

Ecranul de derulare este ascuns într-o cutie pătrată, care poate servi ca o piesă de mobilier în cazul în care nu doriți să priviți nimic. Spațiul dat nu este deranjat de un televizor clasic construit sau atârnat de perete. De îndată ce dorești să te uiți, un bloc special OLED iese din bloc, care conține componente organice. Un alt avantaj este că puteți regla rata de ejecție pentru a modifica raportul de aspect al ecranului de la 21: 9 la 16: 9. Dungile întunecate de pe laterale sunt de domeniul trecutului.

Televizor cu laser

Așa-numitul televizor cu laser a fost introdus de Hisense. Nu este atât un televizor, cât un proiector sofisticat și puternic, cu un panou special către care este transmisă imaginea. În prezent, compania a creat o versiune cu trei lasere. Întregul dispozitiv de proiecție nu este situat la o distanță mare de panou, este chiar în fața sa pe partea inferioară, deci poate fi încorporat într-o masă, de exemplu. În plus, dispozitivul poate fi utilizat fără un panou cu o suprafață reflectorizantă, puteți proiecta și direct pe perete și alte suprafețe, dar într-o calitate mai mică. Până în prezent, este un dispozitiv relativ scump. Experții estimează că această tehnologie va fi mai în spatele celor două precedente. O astfel de întruchipare ar putea fi utilizată mai mult în viitor pe dispozitive portabile, mașini și altele asemenea.


Cum v-a ajutat acest articol?
Vom fi fericiți pentru feedback-ul dvs.

Televizoare
Průměrné hodnocení 4.4 z 15 hlasů