Test comparativ și recenzii ale celor mai bune mașini de spălat

Producția primei mașini de spălat și punerea în funcțiune a acesteia au reprezentat un moment de cotitură imensă în lumea lucrărilor casnice. A fost spălarea pe care strămoșii noștri au considerat-o multă vreme ca fiind cea mai rea dintre toate. Astăzi, este evident pentru noi că punem toate rufele murdare în tambur, adăugăm puțin detergent și lăsăm să funcționeze automat apăsând un buton. Pe scurt, acesta este un alt beneficiu al timpurilor moderne pentru confortul nostru. Dar este cu atât mai important să alegeți modelul potrivit …

Mașinile de spălat sunt împărțite în două grupe în funcție de tipul de umplere – încărcarea frontală înseamnă de obicei o capacitate mai mare și o gamă mai avansată de funcții, în timp ce cea superioară este puțin mai confortabilă. Problema capacității este, de asemenea, importantă, ceea ce este de obicei destul de crucial, în special pentru gospodăriile mai mari. Merită să ne uităm cu cu foarte mare atenție la etichetele energetice, care conțin o mulțime de informații importante și date despre consumul de energie electrică și apă, eficiența spălării și centrifugării sau a zgomotului. Nici numărul de programe și oferta de funcții și accesorii suplimentare nu merită subestimate dacă doriți să fiți mulțumit de modelul selectat.

Aveți de gând să cumpărați o mașină de spălat nouă? În cazul acesta, asigurați-vă că nu cumpărați aparatul doar pentru un an. Pentru a fi mulțumit cu alegerea, luați în considerare cu fermitate toate argumentele pro și contra ale fiecărui model, nu doar trucurile de publicitate. Dacă nu sunteți sigur ce să urmăriți în magazin, aruncați o privire la articolul nostru Cum să alegeți o mașină de spălat, unde veți afla toate elementele esențiale despre criteriile cheie.


Cele mai bune mașini de spălat conform evaluărilor și recenziilor utilizatorilor

Ordinea Produsul Clasa energetica Capacitate de spalare (kg) Prețul orientativ Prețul actual
Top 1 A++ 5 800 lei Vizualizare oferte
Top 2 A+++ 6 1.100 lei Vizualizare oferte
Top 3 A+++ 7 1.700 lei Vizualizare oferte
Top 4 A++ 5 1.000 lei Vizualizare oferte
Top 5 A+++ 6,5 1.500 lei Vizualizare oferte

Cum să alegeți mașina de spălat rufe

Se poate spune că practic toată lumea are astăzi o mașină de spălat acasă. Cu toate acestea, nu toată lumea înțelege ce ar trebui să îndeplinească o mașină de spălat de calitate. Prin urmare, în acest ghid extins de cumpărături, vom analiza mașinile de spălat pe toate părțile, atât la interior și cât și la exterior. Aflați ce caracteristici facilitează spălarea, cât de bine ar trebui să stoarcă mașina de spălat pentru a lucra cu uscătorul sau cum să înțelegeți eticheta energetică. Vă vom ajuta să decideți mai ușor dacă alegeți o mașină de spălat cu încărcare frontală sau superioară, ce capacitate ar trebui să aibă mașina de spălat și cum să recunoașteți un model economic.

Amplasarea

Primul pas în alegerea unei mașini de spălat ar trebui să fie legat de amplasarea mașinii de spălat. Mașinile de spălat sunt plasate cel mai adesea în baie, bucătărie sau spălătorie. Este întotdeauna important să evaluați necesarul de spațiu al mașinii de spălat. Pentru băile mai mici, majoritatea clienților vor aprecia mașinile de spălat cu încărcare superioară sau așa-numitele mașini de spălat subțiri, care au o adâncime de doar 50 cm și totuși sunt preîncărcate. La mașinile de spălat cu umplere frontală, luați în calcul spațiul pentru deschiderea ușii.

Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt mai potrivite pentru bucătărie. Mai ales dacă doriți să încorporați mașina de spălat în linia de bucătărie, ceea ce reprezintă o soluție ideală. Este important de reținut că mașinile de spălat cu încărcare de sus au de obicei aceeași adâncime ca și mașinile de spălat cu încărcare frontală, dar sunt mai înguste. Prin urmare, depinde de dumneavoastră să evaluați ce dimensiune este crucială pentru dumneavoastră. Dacă trebuie să economisiți spațiu în profunzime, alegeți modelul subțire (dar nu uitați de deschiderea ușii). Dacă o înălțime mai mică este esențială pentru dumneavoastră, de exemplu pentru a plasa mașina de spălat sub blatul de bucătărie, o mașină de spălat cu încărcare frontală este o alegere clară. Dacă aveți nevoie de o mașină de spălat cât mai îngustă, vă recomandăm o mașină de spălat cu încărcare de sus. Dacă aveți o spălătorie separată sau o baie mare și nu vă preocupă prea mult cerința de spațiu, cel mai bine este să alegeți o mașină de spălat mai mare, cu un volum mai mare de tambur. Detalii despre tipurile de mașini de spălat și despre ce volum de tambur să alegeți pot fi găsite mai târziu în articol.

Amplasarea – ce fel de mașină de spălat să alegeți?

  • Spațiu foarte mic în baie, fără uscător – mașină de spălat cu încărcare de sus
  • Vreți să încorporați mașina de spălat rufe în blatul de bucătărie – mașină de spălat cu încarcare frontală
  • Doriți să puneți una peste alta mașina de spălat și uscătorul – mașină de spălat cu încarcare frontală
  • Baie spațioasă, în viitor doriți și un uscător – mașină de spălat cu încarcare frontală

Tipurile mașinilor de spălat

În scopul testului nostru, am împărțit mașinile de spălat destul de simplu, în mașini de spălat cu încărcare superioară și frontală (laterală). A treia opțiune, mașinile de spălat cu uscător, am pus-o deoparte deocamdată și o vom menționa doar pe scurt. Mai jos vom explica pe scurt avantajele și dezavantajele ambelor variante incluse în testul mașinii de spălat, dar și ce dimensiune a tamburului să alegeți și ce parametri și funcții nu ar trebui să rateze o mașină de spălat bună.

Tipul mașinii de spălat + Pro – Contra
Cu umplere de sus + Posibilitatea de a opri repede spălarea și adăugarea/scoaterea rufelor

+ Economie de spațiu

+ Nu trebuie să vă aplecați

– În medie rezultate mai proaste la test

– Facilități în general mai proaste

– Nu putem adăuga uscător peste ea

Cu umplere frontală + De obicei, un capac de tambur transparent

+ Se poate adăuga uscătorul peste

+ Posibilitate de încorporare mai bună

+ În general cele mai bine echipate

– Nevoie de mai mult spațiu
datorită deschiderii tamburului- Trebuie să vă aplecați mai des în comparație cu mașina cu umplerea de sus
Mașină de spălat cu uscător + 2 electrocasnice într-unul

+ Avantajele de la mașinile cu umplere frontală

– Usucă mai prost față de uscătoarele separate

– Nu usucă aceeași cantitate pe care o spală

– Consum mare

Mașini de spălat cu încărcare de sus

Atunci când alegeți o mașină de spălat, un alt criteriu crucial este metoda de umplere, adică dacă ați pus rufele în mașina de spălat prin ușa superioară sau față. Mașinile de spălat cu încărcare de sus au cerințe relativ mici de spațiu. Relativ pentru că economisesc spațiul necesar pentru a deschide ușa din față, dar pe de altă parte ocupă mai mult spațiu în înălțime (au nevoie de aproximativ 50 cm spațiu liber unul peste altul pentru a deschide capacul), nu este posibil să plasați lucruri pe ele (sau este necesar ca de fiecare dată să le dați jos) și nu pot fi încorporate sub o linie sau blat de lucru. Pe de altă parte, pot fi o soluție potrivită, de exemplu, pentru persoanele în vârstă sau persoanele cu probleme de mobilitate, deoarece nu trebuie să se aplece atât de mult la mașina de spălat.

Utilizatorii percep adesea avantajul acestor mașini de spălat ca fiind capabili să le oprească în timpul spălării și să adauge niște rufe. Funcționează, dar nu l-am recomanda prea mult. Oprirea repetată a ciclurilor de spălat poate afecta mașina de spălat. În plus, de obicei nu continuă cu programul selectat, dar începe din nou să spele de la început. În general, mașinile de spălat cu încărcare de sus tind să aibă o gamă mai mică de funcții și de multe ori performanțe mai slabe, de exemplu atunci când storc, comparativ cu mașinile de spălat cu încărcare frontală.

Mașinile de spălat cu încărcare frontală

Mașinile de spălat cu încărcare frontală au de obicei o ușă cu tambur transparentă, așa că aveți o imagine de ansamblu asupra cursului ciclului de spălare (sau nu veți uita că nu ați pus niște rufe în mașina de spălat). Dimensiunile standard ale mașinii de spălat cu încărcare frontală sunt de aproximativ 60x85x60 cm. Unele modele pot fi încorporate într-un blat de bucătărie, de exemplu, sau pot servi ca spațiu de depozitare – peste ele se poate pune un uscător. Cu toate acestea, într-un astfel de caz, este necesar să aveți ambele aparate echilibrate și pe o suprafață adecvată, la urma urmei, ambele vibrează mai mult sau mai puțin.

Datorită bazei mai largi, mașinile de spălat cu încărcare frontală tind să fie mai stabile și oferă adesea mai multă capacitate de tambur și mai multe funcții decât mașinile de spălat cu încărcare de sus. Selecția de modele este, de asemenea, mult mai variată pentru acest tip de mașină de spălat decât pentru mașinile de spălat cu încărcare superioară. Dacă doriți tot felul de noutăți, mașina de spălat cu încărcare frontală o să fie potrivită pentru dumneavoastră. Mașinile de spălat cu încărcare de sus tind să aibă echipamente mai simple și nu găsim lucruri precum un generator de abur sau un distribuitor automat de detergenți. Un compromis între mașinile de spălat cu încărcare superioară și cele cu încărcare frontală pot fi, de exemplu, versiunile subțiri ale mașinilor de spălat cu încărcare frontală.

Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt adesea folosite dacă doriți să cumpărați și un uscător și să plasați ambele dispozitive unul peste altul. Există, de asemenea, opțiunea de a achiziționa un set de mașină de spălat și uscător compatibil.​

Mașini de spălat subțiri – Un compromis între mașinile de spălat cu încărcare superioară și cele cu încărcare frontală poate fi, de exemplu, versiunea subțire a mașinilor de spălat cu încărcare frontală. Denumirea subțire înseamnă că mașina de spălat are o adâncime mai mică (până la 50 cm) și, prin urmare, ocupă mai puțin spațiu. Acestea sunt în principal mașini de spălat cu o capacitate medie sau mai mică, dar gama de programe și funcții nu diferă de modelele convenționale cu încărcare frontală.

Mașini de spălat cu umplere laterală

Informațiile despre mașinile de spălat cu așa-numita „încărcare laterală” pot fi găsite pe Internet în unele articole. Totuși, astfel de mașini de spălat sunt practic inexistente în prezent. Aceasta înseamnă de obicei încărcarea frontală clasică, pe care cineva o numește lateral datorită poziției laterale a mașinii de spălat. Modele care aveau ușa în altă parte decât frontal  (unde există butoane și partea din față a mașinii de spălat) era și în trecut minimă și în momentul creării acestui articol și în comparații nu am găsit nici una pe piața internă sau externă.

Mașini de spălat cu uscător

Pe piață apar și modele de mașini de spălat combinate cu un uscător. Sunt o alegere bună mai ales pentru gospodăriile în care nu există un uscător separat sau, de exemplu, un balcon sau un alt loc pentru uscarea hainelor. Dezavantajul lor este că de multe ori nu reușesc să usuce aceeași cantitate de rufe pe care o pot spăla. Pe de altă parte, avantajul este posibilitatea unui program continuu, în care uscarea urmează spălarea fără probleme. Nu am inclus mașinile de spălat cu uscător în recenzia noastră, de obicei au, de exemplu, un consum mai mare de energie electrică, sunt și mai grele, mai scumpe și este necesar să includem parametri uscătorilor în evaluarea lor. O comparație cu alte mașini de spălat ar fi de fapt lipsită de sens.

Cele mai importante date

Dacă alegeți o mașină de spălat, probabil că nu o puteți încerca în avans. Există mai multe criterii în funcție de care este cel mai ușor să aflați ce mașină de spălat spală bine și, în același timp, vor avea un cost nu foarte ridicat. În textul următor le analizăm și menționăm, de asemenea, veți afla unde puteți găsi datele despre fiecare mașină de spălat. Acestea fac, printre altele, parte din recenzia noastră din tabelul de pe pagina fiecărei mașini de spălat separate.

Consumul mașinii de spălat

Ca la orice aparat, cerem mașinii de spălat să ne economisească cât mai mult posibil. Din 2013, mașinile de spălat cu o clasă energetică mai slabă decât A + nu pot fi vândute în UE. Deci, puteți obține doar modele marcate cu litera A și unul sau mai multe + semne. Cea mai bună este clasa energetică A +++. Mai exact, în cazul ideal, consumul de energie electrică nu trebuie să depășească 1 kWh pe ciclu de spălare, mașinile de spălat mai scumpe pot suporta un consum de aproximativ 0,76 kWh. În mod ideal, consumul de apă în timpul unei spălări ar trebui să fie în jur de 40 – 50 de litri.

Spălarea și centrifugarea

Clasa de eficiență a spălării indică capacitatea mașinii de spălat de a face față petelor foarte rezistente, în timp ce eficiența de centrifugare indică capacitatea de a stoarce rufele. Nivelurile sunt sensibile la majuscule, cea mai bună clasă de eficiență este A, cea mai proastă este G. Cu mașinile de spălat de pe piață din ziua de azi, veți întâlni cu greu altceva decât cea mai bună eficiență de spălare; pentru centrifugare, această valoare trebuie luată în considerare mai mult. De asemenea, este necesar să menționăm că consumul de energie, eficiența spălării și eficiența de centrifugare sunt doar valori orientative, acestea corespund spălării bumbacului la 60 ° C, atunci când se utilizează un alt program pot fi mai mult sau mai puțin diferite.

Proprietarii de uscătoare ar trebui să se concentreze în principal pe centrifugare. Uscătorul necesită centrifugare cu cel puțin 1200 r/m. În cazul centrifugării, este ideal dacă viteza poate fi selectată. Pentru utilizatorii de uscătoare, 1200 r/m este un rezultat excelent, dar atunci când spălați rufele delicate pe care nu intenționați să le uscați în uscător veți aprecia posibilitatea de a reduce viteza. Puteți scoate puloverul preferat mai uscat din mașina de spălat atunci când se rotește cu viteză mare, dar probabil și complet mototolit (ca să nu mai vorbim că viteza mai mare este, desigur, mai puțin blândă pentru rufele delicate și poate provoca cocoloașe, de exemplu). Unele mașini de spălat oferă până la 1600 sau chiar 1800 de rotații. Cu toate acestea, practic nu veți folosi o rotire atât de rapidă în timpul utilizării normale și veți plăti suplimentar inutil.

Eticheta energetică a mașinii de spălat

Un instrument foarte util atunci când alegeți o mașină de spălat este eticheta energetică, care vă va spune cele mai importante informații despre mașina de spălat. Dacă ați întâlnit deja o etichetă energetică, de exemplu atunci când ați ales un alt aparat, citirea acesteia va fi foarte ușoară. Pentru cei care nu au întâlnit-o încă, am pregătit explicații clare.

  1. a) Clasa de eficiență energetică (clasa energetică) – indică eficiența energetică a mașinii de spălat, adică consumul în funcție de capacitatea sa, cea mai bună este clasa A +++.

b), c) Consumul anual de energie și consumul anual de apă – datorită acestor date puteți calcula aproximativ cât vă va costa mașina de spălat pe an. Numerele corespund la 220 de cicluri de spălare pe an, adică spălarea în fiecare zi lucrătoare din săptămână.

  1. d) Dimensiunea încărcării mașinii de spălat – indică cea mai mare cantitate de rufe pe care o puteți pune în mașina de spălat. Vom acorda mai multă atenție dimensiunii umpluturii în capitolul următor.
  2. e) Eficiența centrifugării – se notează cu literele de la A la G. Cea mai bună clasă A înseamnă că mai puțin de 45% din apă ar trebui să rămână în rufe după centrifugare. Eficiența spălării nu este indicată pe eticheta energetică, deoarece toate produsele de pe piață cu o sarcină mai mare de 3 kg trebuie să aparțină clasei A în această evaluare..
  3. f) Nivelul de zgomot în timpul spălării și centrifugării – corespunde cantității de zgomot produs de mașina de spălat în timpul spălării și centrifugării. Ne vom concentra pe zgomot într-un capitol separat, unde vă vom recomanda de care zgomote să vă feriți și care sunt comune.

Zgomot

Mașina de spălat este unul dintre cele mai zgomotoase aparate de uz casnic și se folosește destul de des, în multe gospodării și zilnic. Prin urmare, este în interesul fiecărui utilizator să se concentreze asupra zgomotului într-un mod direcționat și să încerce să găsească cel mai puțin zgomotos model posibil. Mai ales dacă spălați des seara sau chiar și noaptea. Produsele de top la spălare pot ajunge sub 50 dB, mașinile de spălat mai ieftine, pe de altă parte, depășesc uneori 60 dB. Când merge centrifuga, aceste valori sunt cuprinse între 70 și 80 dB. Pare o mică diferență, dar este necesar să rețineți că zgomotul audibil nu crește liniar cu numărul de decibeli, dimpotrivă, fiecare decibel suplimentar este mult mai audibil.

Parametri și funcțiile mașinilor de spălat

În plus față de informațiile de bază, cum ar fi clasa de centrifugare, ați putea fi, de asemenea, interesat de ceea ce mașina de spălat vă poate oferi în ceea ce privește designul și echipamentul său. Prin urmare, ne vom concentra pe cât de voluminoasă este mașina de spălat cea mai potrivită pentru dumneavoastră și ce funcții vă vor face spălarea mai ușoară.

Volumul tamburului

Un factor important în selecție este capacitatea tamburului. Pentru o gospodărie cu unul sau doi membri, este suficientă o mașină de spălat mică cu o capacitate de aproximativ 4 kg, pentru o gospodărie cu patru sau mai mulți membri, mașinile de spălat de dimensiuni mari care conțin 6 sau mai multe kg sunt mai bune. În general, este mai bine să cumpărați o mașină de spălat cu o capacitate mai mare decât una mai mică, deoarece tamburul nu ar trebui să fie umplut cu mai mult de aproximativ 80% pentru a lăsa suficient spațiu pentru ca rufele să se miște, ceea ce face spălarea mai eficientă. În plus, articolele voluminoase, cum ar fi pături, trebuie spălate din când în când. Dacă, pe de altă parte, umpleți tamburul doar la jumătate, spălarea nu va mai fi economică. Condițiile individuale ale gospodăriei rămân, de asemenea, la propria lor discreție (mai multe rufe în gospodărie cu un copil mic sau spălarea lucrurilor la serviciu).

Numărul membrilor gospodăriei Cât volum trebuie să solicitați
1-2 persoane în gospodărie Capacitatea în jur de 4-5 kg este suficientă
4 și mai multe persoane în gospodărie Capacitate necesară de peste 7 kg

Funcțiile de bază și accesorii

Funcțiile mai mult sau mai puțin standard ale mașinilor de spălat includ blocarea pentru copii și pornirea întârziată. În multe gospodării funcția de blocare pentru copii este neesențială, dar este practică pentru părinții cu copii. Pornirea întârziată face apoi mașina de spălat într-o oarecare măsură independentă. Rufele sunt spălate chiar și atunci când nu sunteți acasă, deci nu trebuie să vă supuneți programul mașinii de spălat, acesta se va adapta la dumneavoastră. Manipularea mașinii de spălat este apoi facilitată de iluminarea tamburului și a afișajului LCD sau LED. O simplificare mică este, de asemenea, semnalul sonor prin care mașina de spălat avertizează încheierea programului de spălat.

Fuzzy logic

Relativ populară astăzi este funcția Fuzzy logic (sau un alt tip de automatizare a cantității), care reglează cantitatea de apă în funcție de greutatea rufelor și astfel reduce consumul de apă și energie. Pur și simplu cântărește rufele și alege programul în consecință. Chiar dacă mașina de spălat are acest tip de funcție, nu este ideal să o umpleți prea puțin. Economiile pe care le permite funcția nu sunt încă suficient de mari pentru a face ca spălarea unei cantități mici de rufe să merite. Prin urmare, este bine să luați în considerare cu atenție de cât de mare aveți nevoie să fie tamburul.

Al șaselea simț

La fel ca Fuzzy logic funcționează și al șaselea simț. Dar nu este guvernat doar de greutate. De asemenea, setați tipul de țesătură pentru rufe, iar mașina de spălat alege temperatura, timpul de spălare și viteza de centrifugare. Probleme pot apărea la rufele care se decolorează. Mașina de spălat le va spăla până când va evalua apa curentă ca fiind curată. Acest lucru permite rufelor să se decoloreze inutil, iar mașina de spălat folosește și mai multă apă și energie.

Dozarea automată a detergentului de rufe

Cantitățile necorespunzătoare de detergent de rufe pot afecta negativ rezultatele spălării. O doză prea mică nu spală rufele suficient, prea mult detergent prelungește spălarea, ceea ce crește consumul de apă și energie. În plus, reziduurile de detergent pot rămâne pe haine și pot cauza probleme ale pielii. Prin urmare, unele mașini de spălat sunt echipate cu dozarea automată a detergentului. Adăugați detergent și balsam la recipientele mari din mașina de spălat din când în când, iar aparatul distribuie detergentul în funcție de cantitatea de rufe, gradul de murdărire și tipul de țesătură.

Alte funcții

Unele modele oferă și gadgeturi, cum ar fi un generator de abur, dușarea hainelor sau chiar o conexiune Wi-Fi, datorită căreia puteți controla ciclul de spălare, de exemplu de pe un telefon mobil. Programele cu abur sunt utilizate pentru reîmprospătarea rufelor, îndepărtarea cutelor și eliminarea mirosurilor și alergenilor. Așadar, le puteți folosi, de exemplu, pentru lenjerie fină care a luat miros de fum dintr-un restaurant. Veți aprecia apoi efectele lor antibacteriene atunci când spălați lenjeriile de pat și alte rufe. Spălarea cu abur este, în general, mai economică, mai blândă și mai eficientă decât spălarea în apă. Așadar, pe viitor s-ar putea să avem doar mașini de spălat cu abur.

Motorul mașinii de spălat

Există cel mai adesea trei tipuri de motoare pe piață. Motorul afectează în principal zgomotul și consumul. Cu toate acestea, în analiza noastră, nu evaluăm tipul de motor, deoarece am inclus zgomotul și consumul printre criteriile de evaluare.

Motorul clasic

Se compune din patru componente: motor, curea, scripete și tambur. Este situat în afara axei tamburului și este mai puțin eficient decât tipurile mai noi. Electricitatea de la motor este transmisă de cărbuni. Acest tip de motor este mai zgomotos decât altele mai noi și are un consum mai mare. În plus, cărbunii trebuie înlocuiți din când în când, ceea ce implică costuri suplimentare.

Motor inverter

Este format din aceleași componente ca modelul clasic și locația sa este aceeași. Cu toate acestea, este controlat electronic, deci reglarea sa este mai lină. Comparativ cu tipul clasic, reduce zgomotul și consumul mașinii de spălat. În plus, producătorii oferă destul de des o garanție extinsă de până la 10 ani pentru un motor inverter.

Motor direct drive

Motorul cu acționare directă se găsește de obicei în mașinile de spălat mai scumpe și de calitate superioară. Spre deosebire de cele două modele anterioare, acest motor este situat pe axa tamburului. Datorită acestui fapt, nu are nevoie de curea sau scripete, tamburul acționând direct. Este mai manevrabil și mai stabil decât alte motoare. De asemenea, reduce vibrațiile, zgomotul și este mai eficient.

Controlul

Ușurința de utilizare și înțelegerea instrucțiunilor sunt întotdeauna importante pentru utilizarea confortabilă a mașinii de spălat. Pe scurt, mașina de spălat ar trebui să fie cât mai intuitivă pentru a funcționa cât mai mult posibil, astfel încât să vă scutească de muncă și să nu provoace mai multe complicații. Avantajul este prezența unui afișaj care vă va oferi informații despre procesul de spălare, timpul ciclului sau orice defecțiune.

Claritatea și simplitatea pot fi percepute destul de subiectiv, așa că am inclus în revizuirea mașinilor de spălat evaluarea utilizatorilor, indiferent dacă sunt pe termen scurt sau pe termen lung, care menționează adesea simplitatea funcționării în opiniile lor și puteți obține o anumită imagine a utilizării mașinii de spălat. De asemenea, nu strică evaluarea vizuală a mașinii de spălat, de exemplu într-o fotografie. Acest lucru vă va oferi o idee despre cât de clar este panoul de control al mașinii de spălat pentru dumneavoastră. La urma urmei, nu este ideal să trebuiască să scoateți un manual de fiecare dată când spălați și să studiați ce înseamnă o mulțime de simboluri necunoscute.

Mărci populare de mașini de spălat

Pe piața internă, putem întâlni mașini de spălat de la câteva zeci de producători. Le-am ales pe cele mai populare și am scris articole individuale despre ele. Aflați despre specificul fiecărei mărci, ce nivel de preț puteți întâlni și ce tehnologie utilizează marca. De asemenea, veți afla ceva despre istoria mărcii în sine.

Mașiniile de spălat Whirlpool

Mașinile de spălat ale mărcii americane Whirlpool sunt printre cele mai populare de pe piața noastră. Oferta este dominată de mașini de spălat cu umplere frontală de sine stătătoare. Dar puteți întâlni și modele cu umplere de sus. Modelele Whirlpool se laudă cu zgomot redus de funcționare, economii ridicate de energie.

Mașini de spălat LG

Brandul coreean LG lansează atât mașini de spălat clasice, cât și așa-numitele modele slim. Se concentrează exclusiv pe mașinile de spălat cu umplere frontală. Majoritatea modelelor se încadrează în clasa energetică A +++, deci sunt foarte economice. De asemenea, excelează cu o capacitate de până la 12 kg de rufe și, prin urmare, sunt potrivite și pentru gospodăriile mari.

Mașinile de spălat AEG

Marca germană AEG este în general una dintre cele mai populare în domeniul electrocasnicelor. Nu este altfel nici la mașinile de spălat. Sortimentul este dominat de mașini de spălat clasice cu umplerea frontală. Cu toate acestea, veți găsi și modele cu umplere de sus sau variante subțiri. În patru linii de modele, producătorul oferă aparate cu o capacitate de 6 până la 10 kg. Noile modele au, de asemenea, funcția de abur. Gama de prețuri este foarte largă.

Mașinile de spălat Beko

Compania turcă Beko vizează în general cel mai mic preț posibil. Această regulă se aplică și mașinilor de spălat. Oferă în principal mașini de spălat de sine stătătoare clasice, care sunt exclusiv cu umplere frontală. Capacitatea obișnuită este cuprinsă între 6 și 7 kg de rufe. Majoritatea modelelor se încadrează în clasa energetică A +++. Acestea sunt mașini de spălat ieftine.

Mașinile de spălat Bosch

Mașinile de spălat ale companiei germane Bosch sunt în mare parte modele cu umplerea frontală. Cu toate acestea, veți găsi și modele subțiri și mașini de spălat cu încărcare de sus. Toate modelele sunt eficiente din punct de vedere energetic și clasa A +++. Capacitatea mașinilor de spălat variază de la 5 la 9 kg de rufe. În general, mașinile de spălat Bosch sunt bine echipate cu funcții, ceea ce duce la un preț mai mare.

Mașinile de spălat Electrolux

Marca suedeză Electrolux este foarte populară nu numai în rândul clienților interni. Gama este dominată de mașinile de spălat clasice cu încărcare frontală. Dar găsim și mașini de spălat cu încărcare superioară, subțiri sau încorporate, precum și modele combinate cu un uscător. Din punct de vedere energetic, acestea sunt mașini de spălat cu consum redus de energie, aparținând clasei energetice A +++. Au o capacitate de 7-10 kg.

Mașinile de spălat Indesit

Mașinile de spălat italiene Indesit oferă o capacitate de 5 până la 8 kg de rufe. În mod excepțional, veți da peste un model cu o capacitate de 9 kg. Acestea sunt în principal mașini de spălat independente clasice cu încărcare frontală. Avantajul mașinilor de spălat Indesit este economisirea de energie – aparțin claselor energetice A ++ sau A +++.

Mașinile de spălat Samsung

Mașinile de spălat ale gigantului coreean Samsung sunt exclusiv modele cu umplere frontală de sine stătătoare. Capacitatea modelelor individuale este în intervalul cuprins între 5 și 9 kg. Majoritatea modelelor se încadrează în clasa energetică A +++. Acestea sunt echipate cu o gamă largă de funcții și caracteristici. Samsung oferă 11 linii de produse.

Mașinile de spălat Zanussi

Brandul italian este specializat numai în mașinile de spălat de sine stătătoare. Modelele cu umplere frontală și pe sus sunt reprezentate în mod egal în gama sa. Din punct de vedere al intensității energetice, aceste modele nu ating cel mai bun rating – chiar și cele mai economice modele se încadrează în clasa energetică A ++. De asemenea, sunt destul de zgomotoase. Dar, în ceea ce privește prețul, este un brand prietenos.

Mașinile de spălat Gorenje

La prima vedere, mașinile de spălat ale mărcii slovene Gorenje diferă de celelalte ca aspect. Pe lângă modelele albe, veți găsi și variante negre, dar și portocalii, roșii sau alte culori. Toate au umplere frontală. Modelele subțiri sunt potrivite pentru spații mai mici. Capacitatea aparatelor este cuprinsă între 6 și 9 kg. Mașinile de spălat sunt eficiente din punct de vedere energetic – se încadrează în clasele energetice A ++ și A +++.

Întreținerea mașinii de spălat

Deși mulți dintre noi uităm de acest lucru, chiar și o mașină de spălat nu este un aparat complet fără întreținere și, pentru a fi utilizat timp de mulți ani, necesită și puțină îngrijire. Din fericire, nu este complicat și dacă curățați mașina de spălat în mod regulat, câteva minute pe lună vor fi suficiente pentru această activitate. În schimb, curățarea unei mașini de spălat neglijate de mult poate dura ore întregi cu rezultate incerte. Contaminarea mașinii de spălat nu numai că îi scurtează durata de viață, dar chiar și rufele nu mai pot fi perfect curate și parfumate după ce au fost scoase.

Garnitură de etanșare

Ar trebui să acordați atenție acestui element al mașinii de spălat cel mai des posibil, în mod ideal după fiecare spălare. Acest lucru se datorează faptului că praful, fibrele, părul și diverse obiecte mici sunt prinse în garnitura de cauciuc din jurul ușii. În plus, după spălare, mai poate rămâne puțină apă și sunteți ocupat cu multiplicarea bacteriilor, a mucegaiului și a unui miros neplăcut. Pentru a preveni aceste complicații, cel mai bine este să îndepărtați toate articolele prinse după fiecare spălare, ștergeți garnitura cu o cârpă umedă și după ștergeți până se usucă. Peria se poate descurca cu murdăria așezată, puteți lua și oțet sau dezinfectant pentru a ajuta. Ușa mașinii de spălat nu trebuie să rămână închisă după spălare, cel mai bine este să o lăsați cel puțin întredeschisă, astfel încât interiorul aparatului să nu se aburească.

Sertarul de dozare

Este suficient să curățați sertarul pentru dozarea detergentului și a balsamului aproximativ o dată pe lună, sau pur și simplu când vedeți că nu mai este complet nepătat. Pentru o întreținere regulată, pur și simplu scoateți sertarul, clătiți cu apă fierbinte și, dacă este necesar, curățați-l cu o cârpă. Veți avea deja nevoie de o perie, un detartraj (sau oțet) pentru murdăria așezată sau un ac sau scobitoare pentru a curăța găurile și duzele. Apoi, este bine să uscați sertarul sau să îl lăsați la uscat (acest lucru se poate practica chiar și după spălare). Neglijarea întreținerii dozatorului poate, ca și în cazul garniturii de cauciuc, să ducă la multiplicarea bacteriilor și a ciupercilor, iar reziduurile depozitate de detergent și balsam pot lăsa pete pe rufe.

Filtru

Filtrul mașinii de spălat merită atenția dumneavoastră o dată la două-trei luni. În comparație cu curățarea garniturii de cauciuc a ușii, acesta este un proces puțin mai solicitant, dar procedura este de obicei dată în instrucțiunile de utilizare a unei mașini de spălat specifice și poate fi făcută de oricine. Pe scurt, doar scoateți filtrul (vă recomandăm să pregătiți un prosop sau o cârpă pentru scurgerea apei de sub gaură), îndepărtați părul, fibrele și alte impurități, clătiți-l și puneți-l la loc.

Tamburul

Desigur, nimeni nu se așteaptă să curățe sau să usuce întregul tambur după spălare. Cu toate acestea, ce puteți face pentru o viață mai lungă a mașinii de spălat este ca de mai multe ori pe an (cineva recomandă o dată la șase luni, cineva chiar o dată pe lună, deci depinde mai mult de frecvența spălării și la discreția dumneavoastră) să rulați mașina de spălat goală cu adăugarea unui produs de curățare special care să aibă grijă de întregul interior al dispozitivului. De asemenea, se recomandă să nu lăsați rufele în tambur prea mult timp după spălare pentru a evita supraîncărcarea inutilă pe o parte.

Noile tehnologii

Odată cu descoperirea funcției Smart, pe care o veți găsi din ce în ce mai des în aparatele electrocasnice de astăzi, veți putea porni mașina de spălat chiar și atunci când nu sunteți acasă, să vă sfătuiți cu privire la diagnosticarea defecțiunilor sau să descărcați noi programe de spălare. Deci unde va mai merge totul?

Spălarea (aproape) fără apă

Una dintre direcțiile interesante este spălarea cu abur, care ar putea înlocui spălarea cu apă în viitor, la urma urmei, multe dintre mașinile de spălat de astăzi au deja o funcție cu abur. O altă modalitate de a reduce consumul de apă în timpul spălării este de a folosi mărgele de polimer. Serverele străine au informat despre această tehnologie deja în 2014 și este folosită în prezent de hoteluri și spălătorii industriale, dar nu a fost încă dezvoltată în gospodării. Bilele polimerice absorb murdăria, economisind până la 80% apă, 50% detergent și 50% energie necesară pentru spălare. În plus, acestea ar trebui să împiedice rufele să se păteze reciproc, deci nu trebuie să le împărțiți în mai multe doze în funcție de culoare. După ciclul de spălare, bilele se întorc la buncăr prin găurile din tambur și sunt gata pentru reutilizare.

 


Cum v-a ajutat acest articol?
Vom fi fericiți pentru feedback-ul dvs.

Mașini de spălat
Průměrné hodnocení 4.5 z 8 hlasů